TEHNO RECENZIJE

Više nije i bolje - isprobali smo bežične slušalice MeanIT TWS B200

13.02.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Ovo su korektne i ne naročito skupe prijenosne bežične slušalice, za kojima nećete puno plakati ako ih nekim slučajem izgubite

Zadnji put sam o Intelkomovim doista bežičnim slušalicama iz serije MeanIT pisao u siječnju 2021. godine. Bila je riječ o modelu TWS B40.

Nešto više od dvije godine kasnije, eto modela TWS B200. Razlika u broju korištenom u oznaci je prilično velika. Može li se reći isto i za napredak u kvaliteti uređaja? Pogledajmo.

  • +4
MeanIT TWS B200 - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Kao i B40, model BS200 su bežične slušalice koje idu u uho.

Ergonomski gledano, ostavile su vrlo dobar dojam. Vrlo su lagane, dobro sjedaju u uho, ne žuljaju ni pri duljem korištenju, a nisu pokazivale ni tendenciju klizanja i ispadanja iz uha (iako se ne bih usudio upustiti u, recimo, trčanje ili bicikliranje bez dodatne zaštite).

Problemi sa spajanjem

Automatski se spajaju međusobno, ali ne nužno i s uređajima s kojima su bile prethodno uparene. Barem je tako bilo s dvije godine starim prijenosnikom Acer V Nitro i dvostruko starijim pametnim telefonom Honorom View20. Ako sam ih želio nastaviti koristiti nakon što neko vrijeme nisam, morao sam ih odspojiti i ponovno spojiti.

Slično kao i B40, dobro su funkcionirale na udaljenosti od kojih pet metara od izvora Bluetooth signala. Ponekad bih uspio dobiti neprekinuti zvuk i na većem odstojanju, ali češće sam se morao nositi s prekidima.

To je bilo pomalo iritantno kad bi se događalo dok bih ih koristio za telefoniranje, pa sam nakon dva, tri pokušaja jednostavno prestao udaljavati se od mobitela dok razgovaram.

No, ako ih planirate koristiti dok ste u blizini pametnog telefona, računala ili drugog uređaja s kojima ćete ih povezati, ne očekujem kako će biti većih problema.

Korak naprijed, korak nazad

B200 dolaze s pratećom kutijom koja ima dvostruku svrhu: za pohranu i transport slušalica te za njihovo punjenje. U tom pogledu je i najveći odmak o odnosu na stariji model jer je kutija opremljena utorom za USB-C, umjesto microUSB.

Ali, umjesto praktičnog i korisnog zaslona koji prikazuje stupanj popunjenosti kapaciteta baterije kutija za BS200 opremljena je tek LED indikatorom na prednjoj strani, koji se uz to nije pokazao kao naročito pouzdan.

Sama kutija je neuglednog dizajna, s metalnim izrezom po sredini prednjeg dijela, i magnet je za otiske prstiju i masnoće općenito. Očekujte kako ćete ju morati često čistiti želite li ju držati u koliko-toliko prihvatljivom stanju.

No, s druge strane, dovoljno je mala i lagana kako bi bez problema stala i u manje džepove, pa vas neće previše opterećivati dok ste, primjerice, na putovanju.

Ograničena kvaliteta zvuka

Baterija u kućištu je istog kapaciteta kao i u dvije godine starom prethodnom modelu - 300 mAh. Zato je kapacitet baterije u svakoj slušalici smanjen sa 40 na 30 mAh, što za posljedicu ima kraću autonomiju (između tri i četiri sata, ovisno za što ih se koristi), ali i veći kapacitet za punjenje i dopunjavanje (mada ne i značajno veći). Sami procijenite što vam je od toga važnije.

Punjenje od nula do sto posto kapaciteta trajat će oko sat vremena ako ste kutiju spojili na laptop.

Kvaliteta zvuka je.. Pa, prihvatljiva ako ih koristite u zatvorenom prostoru i ne dižete razinu glasnoće previše. Odlučite li se na potonje, vrlo brzo ćete se naći suočeni s distorzijom koja će to što pokušavate čuti učiniti neslušljivim.

U njima je, navodno, 10-milimetarski zvučnik, ali ne mogu reći kako se to osjeti pri korištenju. Poslužit će za slušanje glazbe, iako definitivno nisu za audiofile, niti za one među vama koji vole, recimo, razaznati različite instrumente u nekoj kompoziciji. Zvuk je pomalo 'metalan', s dosta šuma i jačim naglaskom na visoke tonove. Bolji doživljaj imat ćete prilikom slušanja govora u bilo kojem obliku, uključujući i telefoniranje.

U slušalice su ugrađene dodirne tipke, pa je njima moguće upravljati bez korištenja mobitela ili računala.

Trebate li kupiti bežične slušalice MeanIT TWS B200?

Usprkos većem broju u oznaci, ne mogu reći kako B200 predstavlja velik korak naprijed u odnosu na B40. Štoviše, u pojedinim aspektima - poput, primjerice, autonomije ili kvalitete prateće kutije - predstavljaju korak unazad.

Modernizirane su kad je riječ o punjenju, što je svakako pohvalno, a i zadržale su korisne značajke prethodnih modela, poput tipki za urpavljanje.

Ovo su korektne i ne naročito skupe prijenosne bežične slušalice, za kojima nećete puno plakati ako ih nekim slučajem izgubite.

Bežične slušalice meanIT TWS B200 - ključne specifikacije

  • Bluetooth TWS 5.1
  • Podrška za HSP/HFP/A2DP/AVRCP
  • Domet: do deset metara
  • Postolje za punjenje i transport, do pet punjenja slušalica
  • LED indikator napunjenosti postolja
  • Baterija u postolju: 300 mAh
  • Baterija u pojedinoj slušalici: 30 mAh (do tri sata razgovora ili reprodukcije zvuka)
  • Boje: crna, roza
  • Cijena: 21,1 € / 158,98 kuna
  • Ustupio: Intelkom
l>