kritizirao vladu

BBC pod teškom paljbom nakon što je Garyja Linekera stavio na led zbog kritike vladajuće stranke

11.03.2023 u 22:50

Bionic
Reading

Britanski BBC je bio primoran ukinuti veći deo sportskog izvještavnja u subotu, 11. ožujka, nakon što su voditelji odbili raditi u znak solidarnosti s voditeljem i bivšim nogometašom Garyjem Linekerom.

Bivši nogometaš, najplaćeniji voditelj BBC-a u programima vezanim za nogomet, u petak je skinut s programa nakon što je ranije ove tjedna kritizirao migracijsku politiku britanske vlade.

Mnogi sportski programi nisu emitirani po rasporedu u subotu nakon što je više voditelja odbilo raditi u znak prosvjeda, što je natjeralo BBC da se ispriča gledateljima.

'Naporno radimo na rješavanju situacije i nadamo se da ćemo to učiniti uskoro', navedeno je u priopćenju.

Sukob s Linekerom izazvao je debatu o neutralnosti BBC-a i doveo je vladu u situaciju da je protiv jednog od najistaknutijih i najpopularnijih sportskih voditelja u zemlji, prenosi RSE.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je svađa oko Garyja Linekera i javne televizije 'njihova, a ne stvar vlade', dodajući da se 'neće svi uvijek slagati' s njegovom politikom azila.

Lineker je odbio dati komentar za medije i, kako javlja Reuters, nije odgovarao na pitanja novinara po dolasku na stadion King Power u Leicesteru gdje je otišao gledati utakmicu svoga bivšeg kluba.

Neki navijači Leicestera dali su podršku Linekeru transparentima na kojima je pisalo: 'Uz Garyja, migranti dobrodošli'.

Nacionalna unija novinara (NUJ) opisala je akciju poduzetu protiv Linekera kao "veliki autogol BBC-a".

Glavna tajnica NUJ-a Michelle Stanistreet je istaknula da je prepuštanje stalnom političkom pritisku na ovaj način koliko glupo, toliko i opasno.

Lineker je slobodni voditelj koji radi za BBC, nije stalni član osoblja i nije odgovoran za vijesti ili politički sadržaj, tako se ne mora pridržavati istih strogih pravila o nepristranosti kao zaposlenici, piše agencija France press.

BBC se zalaže za političku nepristranost, ali se sada suočava s kritikama oporbene Laburističke stranke i medijskih komentatora koji ga optužuju da je ušutkao Linekera zbog pritiska konzervativne vlade.

'BBC se ne ponaša nepristrano popuštajući torijevskim zastupnicima koji se žale na Garyja Linekera', rekao je čelnik laburista Keir Starmer novinarima na konferenciji za medije u Walesu u subotu.

Situacija na BBC-u se odigrala se samo nekoliko dana nakon što je Sunak najavio novi zakon koji zabranjuje ulazak tražiteljima azila koji stižu malim brodovima preko Engleskog kanala.

Lineker (62) je na Twitteru opisao zakon kao 'okrutnu politiku usmjerenu na najugroženije ljude na jeziku koji je sličan onom koji je Njemačka koristila 30-ih godina prošlog stoljeća'.

Sunakova glasnogovornica nazvala je Linekerove komentare 'neprihvatljivima', dok je ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman rekla da je reakcija na politiku 'uvredljiva'. U pokušaju da riješi spor, BBC je objavio da mora postojati usuglašen stav o Linekerovoj upotrebi društvenih medija prije nego što se vrati na posao.