bilateralni susret

Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj

06.05.2024 u 15:53

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u ponedjeljak je, susretom s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, započeo dvodnevni posjet Njemačkoj tijekom kojeg će se u utorak susresti i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom

Nakon vojnih počasti Bećirević se zadržao u kraćem razgovoru s njemačkim predsjednikom, a teme razgovora bile su, kako je prije najavljeno, bilateralni odnosi te približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Nakon susreta s njemačkim predsjednikom Bećirović je rekao kako se Steinmeieru zahvalio na podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini te posebice zbog pomoći koju je pružala u devedesetima.

"Građani Bosne i Hercegovine će uvijek biti zahvalni Njemačkoj zbog podrške koju je pružila izbjeglicama iz BiH tijekom rata u devedesetima", rekao je Bećirović za javni servis Deutsche Welle nakon susreta sa Steinmeierom.

On je dodao kako se Steinmeieru i Njemačkoj zahvalio i na podršci oko rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, pri čemu je Njemačka, uz Ruandu, podnositeljica zahtjeva za ovom rezolucijom, čijem donošenju se snažno protive srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

Bećirovića će u utorak primiti i njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka se, nakon dolaska Olafa Scholza i njegove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade snažno zauzima za što dublju integraciju zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju, a u Bosni i Hercegovini je Njemačka i preko Visokog predstavnika Christiana Schmidta snažno uključena u političke procese u zemlji.

Tijekom prijašnjih bilateralnih susreta Njemačka je od službenog Sarajeva tražila pomake u reformskim procesima, posebice na području javne uprave i borbe protiv korupcije, te ispunjavanju uvjeta Europske unije za daljnji napredak na putu ka punopravnom članstvu.

Promatrači procjenjuju da je upravo Njemačka jedna od glavnih političkih snaga unutar EU-a koje su se zalagale da se Bosni i Hercegovini ove godine omogući i službeni početak pregovora s EU o punopravnom članstvu.