uoči sastanka u bruxellesu

Božinović o 19 Afganistanaca u Hrvatskoj: Tu smo, pogotovo za ranjive skupine

30.08.2021 u 12:35

Bionic
Reading

Hrvatska će primiti 19 afganistanskih državljana koji su od ranije povezani s našom zemljom, objavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ministar danas odlazi u Bruxelles na izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova Vijeća EU-a, na kojem će se govoriti o stanju u Afganistanu

'Drago mi je da surađujemo pa smo se dogovorili za ovu današnju izjavu koja je posvećena krizi u Afganistanu i svemu onome na čemu rade hrvatska Vlada i nadležna ministarstva, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s našim drugim ministarstvima i sigurnosno-obavještajnom zajednicom. Intenzivni su razgovori i u formatu ministara unutarnjih poslova, pa odlazim na sutrašnji sastanak u Bruxellesu na kojem se moramo dodatno dogovoriti, a mislim da ćemo izaći sa zajedničkom izjavom u kojoj će se izložiti prioriteti kada je u pitanju postupanje institucija Europske unije, ali i država članica vezano za ovu krizu. Mi smo i kao Hrvatska, ali i kao članica Europske unije, u ovoj prvoj fazi uspješno evakuirali naše državljane, a drugi element djelovanja je zbrinjavanje ljudi koji su radili za institucije Europske unije, time i svih država članica', rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

'Hrvatska je tu iskazala namjeru i pokazala solidarnost s drugim članicama i prihvatila je 19 osoba koje su došle u organizaciji Europske unije u Republiku Hrvatsku. Smještene su u našem objektu u Kutini, a radi se o tri obitelji i jednom pojedincu i u ovom trenutku povode se liječnički pregledi. Trebam im pomoći orijentirati se o tome kamo su došli i koja su njihova prava. Svi oni iskazali su namjeru za podnošenjem zahtjeva za azilom u Hrvatskoj, a s obzirom na to da su određene sigurnosne provjere već provedene, mislim da će svi dobiti međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj. U ovom trenutku se još uz liječničke preglede obavljaju potrebni razgovori i radimo sve što možemo kako bismo ih što prije počeli integrirati u hrvatsko društvo. Što se tiče njihovog kasnijega života u Hrvatskoj, naravno da tu postoje svi pravni preduvjeti da im se omogući ono što je najbolje kada su u pitanju ugrožene skupne. Među njih 19, desetoro su maloljetnici, a uglavnom se radi o pripadnicima ranjive skupine - žene i maloljetnici - tako da je ovo posao na koji su navikle institucije Ministarstva unutarnjih poslova i imamo uhodan sustav kroz našu upravu za migracije i azil', zaključio je Božinović.

  • +13
Davor Božinović Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Ministar Božinović naglasio je kako ne treba povezivati migrantski val s ovim pojedinačnim slučajevima te da je Hrvatska načelno odmah kazala da je za pojedinačne slučajeve, pogotovo kad su u pitanju ranjive skupine, prenosi HRT.

Dodao je kako će nastaviti razgovarati s partnerima iz Europske unije i da je u ovom trenutku teško reći išta konkretnije, ali da sigurno neće reći da bi ovo bio konačan broj.