11. izborna jedinica

DSHV pozvao Hrvate u Srbiji da glasuju za HDZ

04.04.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) podržat će listu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u 11. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, priopćeno je nakon zasjedanja Predsjedništva DSHV-a u Subotici, i navedeno da će njihova kandidatkinja na listi HDZ-a biti predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić

Ovo je jedan od načina da podržimo one koji su imali sluha za naše potrebe u borbi za opstojnost Hrvata u Srbiji i očuvanje njihova nacionalnog identiteta, naveo je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Iz te stranke podsjećaju da je zahvaljujući potpori Vlade Hrvatske i drugih razina vlasti u Hrvatskoj izgrađen Hrvatski dom – Matica u Subotici, grade se vrtići s odgojem na hrvatskom i nova sjedišta mjesnih Hrvata u sedam mjesta Vojvodine, stipendiraju se studenti i učenici, financiraju troškovi njihova prijevoza i nabave udžbenika.

Također, obnavljaju se prostori hrvatskih udruga i katoličke crkve i župa, podupiru programi očuvanja kulture i kadrovskog snaženja institucija hrvatske manjine, ističu u DSHV-u.

U tome povodu Srbiju je posjetilo više hrvatskih ministara, župana i gradonačelnika, a premijer Hrvatske Andrej Plenković u lipnju je otvorio sjedište hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu u Subotici.

Suradnja HDZ-a i DSHV-a, kako se navodi, potvrđena je uključivanjem predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasne Vojnić na popis kandidata HDZ-a u 11. izbornoj jedinici.

„Glavni razlog ovakve odluke temelji se na dosadašnjoj bogatoj i plodonosnoj suradnji između dvije stranke, koja se osobito razvila od kada je na čelu Andrej Plenković“, poručili su iz stranke hrvatske manjine.

Predsjedništvo DSHV-a zato je pozvalo sve državljane Republike Hrvatske koji imaju prebivalište u Srbiji da izađu na izbore u što većem broju te da glasuju za izbornu listu HDZ - Hrvatska demokratska zajednica.

Hrvatski državljani s prebivalištem u Srbiji moći će glasovati na dva glasačka mjesta, u Veleposlanstvu RH u Beogradu i Generalnom konzulatu RH u Subotici.