deseti paket

Europska unija priprema novi paket sankcija protiv Rusije: Tko je sve na udaru

13.02.2023 u 12:44

Bionic
Reading

Europska unija radi na novom, desetom paketu sankcija protiv Rusije. Trenutno veleposlanici zemalja članica Europske unije informiraju svoje prijestolnice o planovima Europske komisije oko sankcija, a o paketu bi se trebalo raspravljati u srijedu

Nove financijske sankcije trebale bi obuhvatiti četiri ruske banke, uključujući najveću rusku privatnu, Alfa banku, koju je osnovao rusko-izraelski milijarder Mihail Fridman. Namjerava se uvesti zabrana ruskim državljanima da rade u odborima ključnih infrastrukturnih tvrtki u EU, kao što su električne mreže ili dobavljači plina, piše Politico.eu.

Stiže i novi popis od oko 130 subjekata i ljudi protiv kojih će biti uvedene sankcije, a koje su predložile Poljska, baltičke zemlje, Njemačka, Francuska i druge države. Na popisu će se naći ruski vojni vođe, dužnosnici koje je Rusija postavila na okupirane teritorije u Ukrajini, novinari koji rade za ruske državne medije i propagandu, kao što je Russia Today, kao i tvrtke i pojedinci u drugim zemljama povezani s ruskim ratnim naporima ili plaćeničkom skupinom Wagner — posebno u Maliju i Iranu, optuženom za prodaju dronova i komponenti ruskoj vojsci.

Dodatne trgovinske zabrane odnose se na uvoz ruske gume i asfalta ili bitumena u Europsku uniju i izvoz kamiona, drugih teških vozila, građevinskih strojeva, pumpi i inih strojeva koji se koriste u građevinskom sektoru u Rusiji. Paket uključuje dodatne zabrane izvoza elektroničkih komponenti koje bi Rusija mogla koristiti za izradu oružja. Nejasno je, navodi Politico.eu, hoće li dijamanti dospjeti u taj paket.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Bruxelles također planira staviti na crnu listu brodarsku tvrtku sa sjedištem u Dubaiju, za koju se sumnja da pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije na izvoz nafte, saznaje Politico.eu.

Vjeruje se da je tvrtka kupila nekoliko ruskih naftnih tankera koji više nisu smjeli prevoziti naftu zbog sankcija EU-a protiv međunarodnih subjekata u ruskom vlasništvu. Sada u vlasništvu kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ti tankeri ponovno mogu prevoziti naftu. Jedna zemlja EU-a zatražila je da se tu tvrtku uvrsti u novi paket sankcija kako bi je spriječila da poveća kapacitet Rusije za izvoz nafte.

Putin na obljetnici Bitke za Staljingrad Izvor: Profimedia / Autor: Dmitry LOBAKIN / AFP / Profimedia

Ali zemlje sa snažnom brodarskom branšom mogle bi se usprotiviti tom potezu: dva diplomata i jedan dužnosnik upozorili su da je bilo protivljenja mediteranskih zemalja tijekom pregovora. Tankeri su u prošlosti radili pod ciparskom zastavom, ali sada su je promijenili - tako da više ne bi trebao postojati nikakav logičan razlog da se bilo koja država EU-a protivi potezu protiv tih brodova, ustvrdio je jedan od izvora Politica.