antikorupcijska platforma

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su na stolu, pa i ponavljanje izbora

29.04.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Javnosti se s Iblerova trga u Zagrebu obratio šef SDP-a Peđa Grbin nakon što je odradio turu pregovora o sastavljanju Vlade s Domovinskim pokretom

'Naš prijedlog je da se Sabor utemelji na antikorupcijskim temeljima. Prvi korak je status Ivana Turudića - čovjek koji ima veze s kriminalom ne može biti glavni državni odvjetnik', rekao je uvodno.

'Korupcija je ogroman problem. Drugo pitanje je pitanje lex AP-a, stanje medijskih sloboda je zabrinjavajuće i u tom kontekstu rješavanje tog pitanja je prioritet', dodao je.

Kaže da zna koliko vremena ima za formiranje saborske većine, a na potezu je Domovinski pokret.

'Svaka politička opcija će davati izjave o svojim pozicijama, neću davati izjave u ime drugih. Svi znaju koja je naša pozicija. Smatramo da je u ovom trenutku prilika da Hrvatska napravi iskorake po pitanju borbe protiv korupcije, a sve opcije su na stolu, pa i ponavljanje izbora', rekao je.

'Vrlo jasno smo govorili što predstavljamo. Ništa što smo iznijeli nije tajna - konstituiranje Sabora, rješavanje statusa Turudića i lex AP-a, to su prioriteti', ponovio je.

  • +9
Delegacija SDP-a položila vijenac na Mirogoju Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

O kadrovskim pitanjima, kaže Grbin, nije se razgovaralo s DP-om. Dodao je i da će suradnja s tom strankom možda biti kratkotrajna, nakon čega bi iduća opcija bili novi izbori.

'Razgovori nisu bili vođeni pro forme, nisam osjetio da govorimo reda radi i ne bih onda ni išao na drugi sastanak. Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari: borba protiv korupcije, borba za medijske slobode, za prava umirovljenika, prava djece - s time se ne smije zezati i rastezati od nemila do nedraga. Naša ponuda je konkretna, a rezultati za Hrvatsku će biti dobri', rekao je Grbin.

'Do 14. ožujka bili smo u opoziciji i nismo mogli spriječiti izbor Turudića, sad imamo priliku to popraviti', rekao je.

'Matematiku svi znamo, možemo zbrojiti i pretpostaviti kako će se postaviti druge stranke, ali ne mogu govoriti u ime drugih stranaka. Ako postoji volja da idemo u konstituiranje Sabora, onda se dogovaramo tko će mu biti predsjednik i sve ostalo. Prvi korak je odlučiti želi li se to napraviti na našoj antikorupcijskoj platformi', zaključio je šef SDP-a.

Po pitanju Mosta, rekao je da pojedinačne razgovore ne komentira, već da kontinuirano održava kontakte s drugim strankama.