otvara se rasprava

I Rumunjska šalje svoje Patriote Ukrajini? 'Razgovarao sam s Bidenom...'

08.05.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Rumunjska je otvorena za razgovore o mogućnosti opskrbe Ukrajine protuzračnim obrambenim sustavima Patriot, rekao je novinarima, nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis

'Predsjednik Biden spomenuo je to na našem sastanku i rekao sam da sam otvoren za raspravu. Moram o tome razgovarati s Vrhovnim vijećem obrane da vidimo što možemo ponuditi i što možemo dobiti zauzvrat jer je neprihvatljivo ostaviti Rumunjsku bez protuzračne obrane', rekao je Iohannis, a prenosi ukrajinski vojni portal Militarnyi.

Rumunjska je 2017. potpisala ugovor o nabavi Patriota, vrijedan četiri milijarde dolara, najveći ugovor o nabavi NATO-a i EU-a do sada, s prvom isporukom 2020. Od sedam baterija Patriot PAC-3, četiri su namijenjene rumunjskim zračnim snagama, a tri kopnenoj vojsci. Iako Rumunjska, prema pisanju Militarnyija, ima samo jednu operativnu bateriju, Iohannis je rekao da su se razgovori ticali još jedne gotovo operativne baterije.

Rumunjski sustav Patriot Izvor: Profimedia / Autor: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Bijela kuća je priopćila da je Biden zahvalio Rumunjskoj na njezinoj predanosti sigurnosti na istoku NATO-a, uključujući regiju Crnog mora, i pozdravio njezina ulaganja u obranu, koja premašuju NATO-ov cilj da na obranu potroši najmanje dva posto svog BDP-a. Rumunjska, koja je članica NATO-a od 2004., dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom, a dijelovi ruskih dronova više su puta završili na njenom teritoriju dok Rusija napada ukrajinske luke na rijeci Dunav. Nakon zahtjeva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, vlade EU-a prošlog su mjeseca pozvale da se Kijevu isporuči više sustava protuzračne obrane.