OKRUŽEN ŽENAMA

Imaju li Bandićeve suradnice stvarnu moć odlučivanja ili su marketinški trik?

12.06.2017 u 20:21

Bionic
Reading

U dvama uzastopnim izbornim ciklusima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić igrao je dijelom na kartu žena: okružio se stručnjakinjama iz različitih područja, sportašicama, glazbenicama… Ima li njegov ženski tim moć odlučivanja ili je posrijedi dobar marketinški potez, pitali smo stručnjakinju za političku komunikaciju Smiljanku Leinert Novosel i bivšu Bandićevu zamjenicu Sandru Švaljek

U Skupštinu ih je s njegove liste ušlo osam, dvije će mu ponovno biti zamjenice. Žene vode osam od 21 gradskog ureda, ima ih na mjestima zamjenika pročelnika, a žena je i na čelu Zagrebačkog holdinga.

Smiljanka Leinert Novosel, stručnjakinja za političku komunikaciju, ne dvoji da je Bandić angažiranjem velikog broja žena ponovno uspio skrenuti pozornost.

'Lojalnim stručnjakinjama skreće pozornost'

'Iz literature je poznato da kad ne znate što ćete, onda idete sa ženama i s njima skrećete pozornost. S druge strane, on nije uz bilo kakve žene. Uzeo je stručnjakinje koje su mu lojalne. Riječ je o vrhunski probranim ženama koje su stručnjaci u svom području i donose mu pozitivne elemente u imidžu. Bilo je u prošlosti i razlaza s takvim ženama, poput slučaja Sandre Švaljek i Vide Demarin, ali očito da taj model nije želio napustiti', kazala je za tportal Leinert Novosel.

Smatra da je očito riječ o suradnicama koje ne žele dominirati u odnosu na njega, nego biti u suradničkom statusu.

  • +2
Bandićeve pročelnice Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

'Žena koja se htjela osamostaliti i pokazati nešto svoje bila je Švaljek, ali to nije uspjela realizirati. Veliki broj žena u timu na različitim pozicijama svakako je dobra poruka javnosti. Još ako će ih konkretno koristiti i pustiti im da budu kreativne i pokažu što znaju, svakako bi bio uspjeh. U suprotnom, mogle bi samo poslužiti kao alibi i za ukras, što nikako ne bi bilo dobro', istaknula je Leinert Novosel.

Švaljek: Odlučuje old boys tim 

Sandra Švaljek u prošlom Bandićevu mandatu bila mu je zamjenica oko godinu dana i napominje da je biti zamjenica gradonačelniku 'sitnica, jer one niti imaju tim niti imaju budžet'.

'Nemate nikakve poluge niti vas se nešto posebno pita. Ista stvar je i s listama za Skupštinu jer će se one morati suočiti s time da su dekoracija i ništa ih se ne pita. Nažalost, bit će svedene na tu ulogu jer odluke donosi sam gradonačelnik ili u koordinaciji sa svojim old boys timom s kojim radi posljednjih dvadeset godina', kazala je Švaljek.

  • +3
Bandićeve zamjenice i zastupnice u Skupštini Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Dodala je da je posao zamjenice uglavnom sveden na različita otvaranja i zatvaranja manifestacija, obilaske gradilišta i slično.

'Istina, treba priznati da među ženama koje vode gradske urede i imaju budžete, ima iznimnih stručnjakinja poput Mirke Jozić ili Mirne Šitum. No ne treba se previše zavaravati jer, u konačnici, odluke su kako u Gradu, tako i u Holdingu - Bandićeve', zaključila je Švaljek.