NA RUBU PROPASTI

Jacenjuk: Ukrajini prijeti nemogućnost vraćanja dugova

11.12.2014 u 14:21

Bionic
Reading

Predsjednik ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk zatražio je u četvrtak sazivanje konferencije međunarodnih kreditora kako bi se otklonila opasnost da Ukrajina ne može više vraćati svoje dugove

Jacenjuk je u govoru u parlamentu istaknuo odlučnost svoje vlade za provedbu teških reformi kako bi osigurala milijarde dolara financijske pomoći od zapadnih saveznika. Ali Kijevu su potrebni strani zajmodavci koji će osigurati novac, rekao je.

'Kako bismo preživjeli, kako bismo spriječili stečaj, trebamo međunarodnu donatorsku konferenciju, prihvaćanje plana oporavka Ukrajine na toj konferenciji i pomoć naših zapadnih partnera', rekao je Jacenjuk parlamentarcima.

Posebno se osvrnuo na izvješće lista Financial Times koji je objavio da je Međunarodni monetarni fond, čiji su predstavnici ovog tjedna posjetili Kijev kako bi pregovarali o postojećem planu pomoći od 17 milijardi dolara, otkrio manjak u programu od 15 milijardi dolara.

'Iduće godine, trebamo 15 milijardi dolara dodatno uz program MMF-a, to ne kažemo mi, to kaže Financial Times', rekao je Jacenjuk.

Opisao je vladin plan gospodarske reforme, koji uključuje i reformu poreznog sustava, povećanje cijena energije i privatizaciju državnih tvrtki u cilju iskorjenjivanja korupcije koja je dovela Ukrajinu na rub bankrota.

Ukrajina je do sada primila dvije tranše iz programa MMF-a u vrijednosti od ukupno 4,6 milijardi dolara. Međutim, ukrajinske devizne pričuve najniže su u posljednjih deset godina zbog vraćanja duga za plin Rusiji i pokušaja oporavka nacionalne valute.

Ukrajinsko gospodarstvo dodatno je opterećeno troškovima rata protiv separatista na istoku zemlje, koji je prouzročio i zatvaranje željezara i rudnika te uništenje infrastrukture u Luhansku i Donecku, područjima u kojima je ranije ostvarivana šestina bruto domaćeg proizvoda i četvrtina industrijske proizvodnje.

Borbe u Ukrajini nastavile su se unatoč potpisivanju primirja prije tri mjeseca, a broj poginulih od sredine travnja popeo se na više od 4.300.