VITO TURŠIĆ

Kolindin čovjek izbacio Josipovića iz biografije

10.06.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Neke biografije više govore o ljudima po onome što prešućuju nego po onome što ističu. Takav je slučaj i s ravnateljem Vitom Turšićem, ravnateljem Savjetničkog vijeća predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Turšić je u svojoj novoj biografiji odlučio prešutjeti ni manje ni više nego činjenicu da je tri godine bio predstojnik Ureda predsjednika Ive Josipovića

Među biografijama najbližih suradnika predsjednice Grabar Kitarović na novoj web-stranici Ureda predsjednice nalazi se i biografija Vite Turšića, najbližeg suradnika šefice države koji ravna njezinim savjetničkim timom. U njoj Turšić ni riječju ne spominje kako je do zadnjega dana radio za njezinog prethodnika, i to kao jedan od ključnih ljudi bivše predsjedničke administracije. Štoviše, upravo je on sudjelovao u primopredaji Pantovčaka iz Josipovićevih u ruke Grabar Kitarović.

Turšić prešućuje i to da mu je predsjednik Republike dodijelio i jedno od najvažnijih državnih odlikovanja.

Dužnost predstojnika Ureda predsjednika on smatra manje važnom od dužnosti tajnika kabineta, pomoćnika ministra, ravnatelja Uprave za visoko obrazovanje te v. d. glavnog tajnika Ministarstva znanosti i tehnologije, odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Dužnost predstojnika Ureda predsjednika Turšiću je manje bitna i od povremene vanjske suradnje s HRT-om, članstva u Vladinim povjerenstvima i komisijama.

Vito Turšić
na mjesto predstojnika Ureda predsjednika u mandatu Ive Josipovića došao je 2012., nakon parlamentarnih izbora. Tada je njegov prethodnik Joško Klisović otišao na mjesto zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova. Na Pantovčak je Turšić stigao s mjesta ravnatelja Uprave za visoko obrazovanje MZOS-a.

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović odbio je komentirati Turšićevo prešućivanje da mu je bio najbliži suradnik, a kad je Turšić 'iznenada' ostao na Pantovčaku nakon Josipovićeva pada, bivši Turšićev šef bio je jako razočaran.

Zbog čega je zatajio da je bio predstojnik Ureda predsjednika Ive Josipovića, pitali smo i Turšića, ali do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.