64-GODIŠNJI ODVJETNIK

Konzervativac Jose Raul Mulino pobjednik predsjedničkih izbora u Panami

06.05.2024 u 11:54

Bionic
Reading

Konzervativni kandidat Jose Raul Mulino, koji je bio i favorit u ispitivanjima javnog mnijenja, pobijedio je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Panami, objavljeno je u ponedjeljak

Šezdesetčetverogodišnji odvjetnik dobio je 34 posto glasova, devet postotnih bodova pred glavnim protukandidatom desnog centra Ricardom Lombanom koji je priznao poraz. Panamska izborna pravila ne zahtijevaju drugi krug, što nedjeljni rezultat čini konačnim.

'Imam zadovoljstvo, u ime izbornog suda, informirati vas da ste odnijeli pobjedu na izborima za predsjednika Republike Paname', rekao je predsjednik izbornog suda Alfredo Junca u telefonskom razgovoru s Mulinom koji je prenošen izravno na televiziji.

Ranije je Lombana kazao svojim pristašama: 'Priznajem za izabranog predsjednika Republike Paname Josea Raula Mulina i želim mu sve najbolje'. Mulino je rekao da je ove rezultate primio s 'odgovornošću i poniznošću'. 'Nisam ničija marioneta', rekao je tijekom govora svojim pristašama.

Mulino, bivši ministar, na glasačkom je listiću zamijenio popularnog bivšeg predsjednika Ricarda Martinellija nakon što je potonjem zabranjeno da se kandidira zbog presude za pranje novca. Martinelli se od 7. veljače nalazi u veleposlanstvu Nikaragve.

Tri milijuna stanovnika Paname birali su i stotine zastupnika i lokalnih dužnosnika. Sljedeća vlast u Panami morat će se suočiti s problemom korupcije, visokim razinama javnog duga, te pitanjem migracija. Prošle godine rekordnih je 520.000 migranata prešlo opasnu džunglu koja povezuje Panamu i Kolumbiju, poznatu kao Darien Gap.

Naslijedit će i probleme s kojima se suočava Panamski kanal, čiji su prihodi pali nakon što je bio prisiljen na obustave plovidbe brodova zbog dugotrajne suše.