'DIO PROBLEMA'

Laburisti suspendirali Corbyna zbog komentara o preuveličavanju antisemitizma u njegovom mandatu

29.10.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Bivši čelnik britanskih laburista Jeremy Corbyn suspendiran je u Laburističkoj stranci zbog njegovog današnjeg komentara na izvještaj o djelovanju stranke po pitanju suzbijanja antisemitizma. Corbyn je izjavio da je broj pritužbi o antisemitizmu među laburistima u vrijeme njegova mandata bio 'dramatično uveličan zbog političkih razloga'

Izvještaj je sastavila Komisija za jednakost i ljudska prava (EHRC), zaključujući da je Laburistička stranka prekršila zakon propuštajući reagirati na pritužbe za antisemitizam.

Istraga o antisemitizmu unutar stranke pokazala je da su počinjena 'nezakonita djela šikaniranja i diskriminacije', kao i da je bilo političkog upletanja u pritužbe. Laburistička stranka, po tom izvješću, prekršila je zakon u tri područja: politički utjecaj na pritužbe o antisemitizmu, propust da se osigura adekvatna obuka za one koji su razmatrali pritužbe i šikaniranje onih koji su ulagali pritužbe.

Od ukupno 70 istraženih slučajeva, u 23 je utvrđeno 'političko uplitanje' Corbynovog ureda i ostalih u procese s pritužbama za antisemitizam. Tadašnji čelnik laburista prihvatio je izvješće, ali je rekao da obim tog problema nije tako velik kakvim se prikazuje.

Kazao je da su židovski članovi Laburističke stranke bili u pravu kada su očekivali da se ona obračuna s antisemitizmom te da žali što ta promjena nije nastupila i ranije. No dodao je da je 'obim ovog problema također bio dramatično preuveličan zbog političkih razloga naših oponenata unutar stranke i izvan nje'.

Sadašnji predsjednik laburista, sir Keir Starmer, nakon toga je poručio da su problem upravo oni koji opovrgavaju da problem postoji.