Iskustvo iz Ukrajine

Nova studija: Vojske bi trebale imati posebne postrojbe s dronovima

06.05.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Iskustvo iz rata u Ukrajini sugerira da bi vojske trebale koncentrirati svoje bespilotne letjelice u posebne bojne koje imaju obučene pilote da njima upravljaju i programere da se brzo prilagode stalnom ometanju, tvrde britanski obrambeni stručnjaci

Podaci iz Ukrajine pokazuju da je učinkovitost nekih operacija provođenih bespilotnim letjelicama porasla s deset na 70 posto kada su ih provodile namjenske formacije, navodi se u izvješću britanskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI). Izvješće ne daje više detalja, osim bilješke u kojoj se kaže da se temelji na 'setovima podataka o izvedbi misije između različitih formacija' ukrajinskog Glavnog stožera kojima je RUSI pristupio u Ukrajini u veljači 2024., piše Business Insider.

Izvješće instituta zagovara stvaranje jedinica za masovne precizne udare koje lansiraju rojeve dronova koji se sastoje od različitih vrsta izviđačkih i borbenih bespilotnih letjelica. Koncept se čini sličnim 'udarnim paketima' borbenih aviona s ljudskom posadom, koji u misiji kombiniraju zrakoplove za napad, pratnju i elektroničko ratovanje. Izvješće ne zagovara ideju da se vodovima pješaštva oduzmu njihove bespilotne letjelice, koje su se pokazale nezamjenjivima u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali tvrdi da je za neke zadatke, kao što su dalekometni nadzor i napadi, učinkovitije i ekonomičnije to postići putem namjenskih jedinica.

Jeftini dronovi u ratu u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

RUSI predviđa da svaka bojna bespilotnih letjelica bude opremljena svime što je potrebno za izvođenje raznih operacija. Jedinice bi se sastojale od dronova i njihovog tereta, posada za lansiranje, zapovjednih veza, alata za planiranje i obavještajne podrške, napisali su istraživači RUSI-ja Jack Watling i Justin Bronk. Bojne bi imale pet tipova bespilotnih letjelica, čije se sposobnosti kreću od špijuniranja neprijateljskog napredovanja do miniranja kritičnih pozadinskih mjesta eksplozivom.

  • +2
Američki dronovi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Boeing

Ideja je imati samostalne formacije koje mogu identificirati i uništiti ciljeve na bojnom polju i izvan njega. Za podršku kopnenim trupama u kontaktu s neprijateljem, jata potrošnih izviđačkih dronova djelovala bi do osam kilometara izvan neprijateljske linije bojišnice. Oni bi locirali ciljeve, poput oklopnih vozila i pješačkih rovova, koje bi jeftini dronovi mogli brzo pogoditi.

Ruski dron Lancet Izvor: Profimedia / Autor: Rossiya 1 / WillWest News / Profimedia

U međuvremenu, izviđačke bespilotne letjelice većeg dometa šuljale bi se do stotinjak kilometara u neprijateljsku pozadinu, tražeći topnička oruđa, baterije protuzračne obrane i zapovjedna mjesta koja bi mogla biti pogođena projektilima i drugim vođenim oružjem. Bojna bespilotnih letjelica također bi lansirala udarno oružje s dometom do 500 kilometara, koje bi moglo uništiti mostove ili skladišta opskrbe i streljiva. Stalnom prijetnjom preciznim napadima na logističku infrastrukturu i zapovjedna mjesta, bojne s dronovima znatno bi otežale neprijateljsku sposobnost da se ponovno opskrbi i da koordinira snage na terenu. Kako bi smanjili opasnost od neprijateljske protuzračne obrane, bojne s bespilotnim letjelicama također bi u svom sastavu imale i dronove za elektroničko ratovanje za ometanje radara i komunikacijskih sustava, kao i dronove mamce za zbunjivanje neprijateljskih protuzračnih snaga.