UOČI ROŠADA U SDP-u

Opačić: Milanović snosi najveću odgovornost za izborni neuspjeh

19.09.2016 u 13:59

Bionic
Reading

Svatko ima svoju odgovornost za izbore, ali najveću snosi predsjednik stranke, pa onda ostatak vodstva, kazala je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić komentirajući na televiziji N1 stanje u stranci koja bi, kako je kazala, u studenom mogla imati novog predsjednika

Kandidata za novog šefa SDP-a ima sve više, a broj možda još nije konačan što, kako je kazala Opačić gostujući na N1, pokazuje da je 'SDP velika stranka koja ima velik broj članova koji imaju ideje', a premda krajnjeg datuma izbora predsjednika nema, pretpostavlja da bi u studenome SDP mogao imati novog šefa.

Ima li u SDP-u mjesta za povratnice?

Ili šeficu? Naime, Aleksandra Kolarić očekuje od stranke da je vrati natrag, a Opačić je na to samo poručila: 'Postoji Statut i treba ga se poštovati. U njemu stoji kako tko može ući u SDP i izaći iz stranke i ne mogu više reći o tome.' Neki članovi pak smatraju da Mirela Holy nije trebala otići iz SDP-a. 'Kao što sam rekla, postoji Statut, tamo se može vidjeti što se treba učiniti ako netko želi ući u SDP. Svima su vrata otvorena, mogu pročitati Statut i tako odlučiti hoće li se učlaniti ili neće', opetovala je Opačić.

Što se pak tiče krivnje za izborni neuspjeh, potpredsjednica SDP-a smatra da svatko ima svoju odgovornost za izbore, do zadnjeg čovjeka u stranci. 'Svatko od nas dao je manji ili veći doprinos. Međutim, najveću odgovornost, naravno, snosi predsjednik stranke, pa onda ostatak vodstva. Analizirat ćemo što smo radili, pa ćemo znati gdje smo pogriješili i što možemo dalje mijenjati i popravljati', poručila je.

'Politika je krvav posao'

Govoreći o uskoro bivšem predsjedniku, kazala je da je 'Zoran čovjek koji stoički prihvaća sve, kako onda kad je preuzimao vlast, tako i sad. Žao mu je, kao i svima nama. Okrenuli smo se novom poslu, stalo nam je da stranka ostane pozitivna, čvrsta, imamo uspona i padova, ali SDP će izaći jači i stabilniji. Ovo je neki novi izazov za SDP'.

'Svi izvana misle da je politika lagan posao, svi vide auto, svjetla pozornice, ali to je krvav posao, 12 sati rada, vječito umaranje, vječito objašnjavanje što radite. Milanović je puno toga odradio, bilo je puno kriznih situacija, od migrantske krize do švicaraca. Za švicarce se borio protiv velikih igrača i dijela Europske unije, sve to ima svoju cijenu, čovjek se potroši, umori, ispuše. Sve je to normalno i ljudski', zaključila je Opačić.