MUZEJ NIKICE GABRIĆA

Otkrijte kolekcionara u sebi i donirajte laž!

15.05.2014 u 16:51

Bionic
Reading

Potpredsjednica Nacionalnog foruma Gorkanka Horjan, potpisana i kao muzejska savjetnica, kuratorica je novog muzeja koji će Nacionalni forum Nikice Gabrića otvoriti na Međunarodni dan muzeja. Riječ je o Muzeju lažnih obećanja, a kako nam je potvrđeno, materijala im ne nedostaje

Nacionalni forum ove će nedjelje u zagrebačkom Oktogonu otvoriti Muzej lažnih obećanja, a kako najavljuju, prikazat će prikupljene laži.

Građani će ih moći razgledati sve do petka, 23. svibnja. Moći će posjetiti Muzej i putem interneta, a stranica bi, prema najavi potpredsjednika Nacionalnog foruma Drenislava Zekića, trebala startati istog dana, a građani će putem interneta moći donirati eksponate.

U telefonskom razgovoru Zekić nam je kazao da su skupili 11 lažnih obećanja koje su vladajući političari izrekli unazad par godina. 'Svi su obećavali smanjenje PDV-a, a obje vladajuće garniture su ga podigle', ilustrirao je Zekić jedan od budućih eksponata ovog, kako kaže, interaktivnog muzeja.

Svojom akcijom obilježavaju Međunarodni dan muzeja, a kako kažu, najbolje ga je obilježiti osvrtom na aktualni trenutak.

'Laž, velika ili mala, uvijek ostaje laž! Jest, ona je postala dio svakodnevnog življenja. Nekome je strana, netko je voli, netko misli da se može opravdati višim ciljevima. Ima li laž pravo građanstva u javnom životu? Kako djeluje u socijalnom kontekstu? Laž je, nažalost, sve prisutnija u javnom i političkom životu. Ali, nasreću, sve izgovorene laži, sva dana lažna obećanja, ne mogu se više skrivati od suda javnosti. Ostaju zapisana ne samo u sjećanjima onih kojima su dana, već i u mnogim arhivima, izviruju iz novinskih i internetskih članaka', tvrde Gabrićevi budući muzealci.

Treba spomenuti da potpredsjednica Nacionalnog foruma Goranka Horjan, potpisana kao muzejska savjetnica novog muzeja, ima višegodišnje muzejsko iskustvo, jer je bila ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.