VIJEĆE ZA GOSPODARSKA PITANJA

Otkrivamo čime će se baviti predsjedničini ekonomisti do kraja godine

29.08.2015 u 14:52

Bionic
Reading

U Uredu predsjednice intenzivno se radi na pronalaženju rješenja za izlazak iz krize, ako ćemo suditi po samonametnutom tempu koji si je zadalo njezino Vijeće za gospodarska pitanja. Vijeće se planirana sastajati svaka tri tjedna, a do kraja godine namjeravaju se sastati još pet puta, nakon čega bi trebali izaći s preporukama za predsjednicu, saznajemo od Luke Đurića, glasnogovornika Ureda predsjednice

'Već na prvoj sjednice dogovoren je takav intenzitet, koji je predsjednica najavila, s obzirom na tešku gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i nužnost pronalaženja što bržeg rješenja', kazao nam je Đurić. Ubrzani ritam, objašnjava, nije nikakvo iznenađenje jer je na prvoj sjednici najavljeno da će se nalaziti u tom ritmu i da će Vijeće biti aktivnije nego što možda netko očekuje.

Na sjednici održanoj u srijedu, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić Vijeću je izložio pregled problematike građana zaduženih u švicarskim francima, kao i učinke provođenja najavljenog modela njegova rješavanja. Posebno su predstavljeni očekivani učinci na proračunske prihode i devizne pričuve.

Đurić nam kaže da je tema švicarskog franka već bila dogovorena na sjednici u srpnju. Po sjednici će se obrađivati jedna određena tema, a cilj je da se do kraja godine izađe s nekim konkretnim preporukama.
Dakle, predviđeno je da se do kraja godine napravi još pet sjednica, a mimo sjednica djelovat će radne grupe koje će biti podijeljene po temama idućih sastanaka.

Teme kojima će se Vijeće baviti na idućih pet sjednica su: 'Monetarna fiskalna politika, javni dug i proračunski deficit', potom 'Problematika ulaganja i investicija', 'Izvoz, administrativne i birokratske prepreke u Hrvatskoj', 'Usklađenost obrazovanja s potrebama gospodarstva' i ono što je predsjednica često govorila, kaže Đurić, 'Pravna nepredvidljivost i nesigurnost, kako domaćih, tako i stranih ulagača'.

Po tim područjima podijeljene su radne skupine, objašnjava Đurić, koje već simultano rade, a onda će, ovisno o sjednicama, prezentirati i iz te njihove prezentacije bit će napravljena diskusija, razgovor na svakoj sjednici Vijeća gdje će se usvojiti preporuke i konačni zaključci te radne grupe te, sukladno tome, napravit će se preporuke predsjednici.

Glasnogovornik predsjednice Grabar Kitarović kaže da se ne očekuje daljnje širenje Vijeća novim osobama. 'Članovi su imenovani, ali će, ovisno o temama, biti pozivani i gosti specijalizirani za određena područja koji će sudjelovati u radu Vijeća', kazao je Đurić.