'NAJsiromašniji i najnesretniji'

Peticiju za veće mirovine potpisalo 33.500 umirovljenika: Čekaju novu vlast

25.04.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izvijestio je u četvrtak da je 33.540 umirovljenika potpisalo njihovu peticiju "Veće mirovine odmah!", koju će uručiti novoj Vladi, u nadi da će ona pokazati veću socijalnu osjetljivost prema umirovljeničkoj populaciji

"U ime onih koji su najsiromašniji i najnesretniji u ovoj zemlji prenosimo njihova očekivanja da će se u vrlo brzom roku formirati nova hrvatska Vlada koja će u većoj mjeri nego prijašnja pokazati socijalnu osjetljivost prema umirovljeničkoj populaciji i koja će prestati ignorirati zahtjeve iz SUH-ove peticije", istaknula je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Dodala je kako je "svo nezadovoljstvo hrvatskih umirovljenika pretočeno u papir" i dalje na čekanju, odnosno "čeka novu vlast i nadu u bolja vremena".

Podsjetila je da ih je na pokretanje prikupljanja potpisa natjeralo izbjegavanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava da od studenog 2023. godine sazove sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kako bi se definirali rokovi i modeli uvođenja 13. mirovine te nove formule usklađivanja mirovina. Također, kako bi se postigao dogovor oko ostalih SUH-ovih zahtjeva, prije svega ukidanja penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu, te svim majkama omogućilo dodanih 12 mjeseci staža po djetetu.

Petrović ističe kako je broj prikupljenih potpisa u mjesec i pol dana zavidan, pogotovo jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme, kada je pažnja javnosti bila usmjerena na političke stranke. Jedan od ciljeva peticije bio je potaknuti političke opcije da posvete punu pozornost na najugroženiju hrvatsku populaciju.

Predstavnici SUH-a sastajali su se prije izbora s čelnicima političkih stranaka kako bi saznali hoće li u programima ili djelovanjima zagovarati politike i mjere koje će se odnositi na poboljšanje standarda umirovljenika.

"Izborna kampanja je pokazala kako je položaj starijih osoba doista i bio u fokusu interesa mnogih stranaka, a broj skupljenih potpisa svakako je pokazatelj da se hrvatski umirovljenici osjećaju poniženima i žele promjene odmah", istaknula je Petrović.