ažurirane smjernice

Probir za rak dojke trebao bi početi od 40. godine

01.05.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Žene s prosječnim rizikom od raka dojke trebale bi svake druge godine napraviti mamografski pregled počevši od 40. godine, objavila je američka Radna skupina za preventivne usluge (USPSTF) u utorak, učvršćujući pokriće za osiguranje za postupak za tu dobnu skupinu prema zakonu

Utjecajna preporuka USPSTF-a poništava njegove kontroverzne smjernice iz 2009. da bi probir raka dojke trebao početi u dobi od 50 godina.

Njegove ažurirane smjernice podudaraju se s drugim velikim organizacijama koje kažu da bi za žene s prosječnim rizikom od raka dojke trebao početi probir u dobi od 40 godina.

Te organizacije uključuju American Cancer Society, American College of Obstetricians and Gynecologists i National Comprehensive Cancer Network.

Ažuriranje USPSTF-a iz 2016. navodi da žene mogu početi s probirom u dobi od 40 godina ako to žele one i njihovi liječnici, ali to je ažuriranje rezultiralo "širokom zbunjenošću liječnika i pacijenata", rekla je dr. Evita Singh, pročelnica odjela za snimanje dojki na Institutu za rak Karmanos u Detroitu.

Američki osiguravatelji već moraju po zakonu u potpunosti pokriti mamografiju za žene starije od 40 godina koje to žele, ali preporuka USPSTF-a sada će osigurati nastavak te pokrivenosti prema Zakonu o pristupačnoj skrbi nakon sljedeće godine.

Snižavanjem dobi za početak dvogodišnjeg probira na 40 godina, USPSTF potvrđuje dokaze da više žena mlađih od 50 godina sada dobiva dijagnozu raka dojke.