OGORČENI RADNICI SC-A

Prvi prosvjed Plenkoviću pod prozorom, zazivaju ga: 'Javi se!'

24.11.2016 u 11:54

  • +9

Djelatnici menze SC-a prosvjeduju zbog nepotpisanog kolektivnog ugovora

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Bionic
Reading

Zbog prosvjeda djelatnika Studentskog centra u Zagrebu, na Markov trg stigla je policija, a podignuta je i ograda. 'Hoćemo ugovor' i 'Plenkoviću, javi se!' viču sindikalisti ispred Vlade

Oni, naime, žele zaštititi svoja prava, kaže za N1štrajkašica Biserka Seršić, a to im je onemogućeno jer nije potpisan kolektivni ugovor. Pred njima je sastanak s klubovima zastupnika u Saboru od kojih očekuju da im pomognu koliko mogu, kaže nam. Prethodno im se pridružio zastupnik Ivan Pernar.

'Plenkoviću, javi se...', viču pod prozorom Vlade okupljeni radnici, a Biserka Seršić smatra da je žalosno to što im se premijer ni na koji način nije javio.

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u SC-u, podsjetimo, traže potpisivanje već usuglašenog kolektivnog ugovora koji bi im zaštitio postojeća i osigurao neka nova prava.


Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak to ne želi učiniti jer je SC u dugovima i postupku sanacije te kaže da su materijalna prava zaposlenika SC-a iznadprosječna. Iz Sanacijskog vijeća kao razloge nepotpisivanja KU-a navode da nemaju ovlasti za to, odnosno da o tome treba odlučiti MZOS.

Radnici zagrebačkog SC-a već nekoliko dana štrajkaju i prosvjeduju pred studentskim domovima poručujući da neće odustati od štrajka dok se ne potpiše kolektivni ugovor.

Jedan u nizu prosvjeda održan je u srijedu ispred MZOS-a. Štrajkaški odbor je tražio sastanak u MZOS-u, a predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić kazala je nakon sastanka Hini da se MZOS odriče odgovornosti i tvrdi da nema nikakav utjecaj na odluke o kolektivnom ugovoru.

Stoga se prosvjed nastavio u četvrtak ispred Banskih dvora u 11 sati. Sertić je rekla da su zatražili razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem i nadaju se da će ih on primiti na razgovor.

Pedesetak radnika zagrebačkog Studentskog centra (SC) okupilo se u ponedjeljak na prosvjedu ispred menze Studentskog doma Cvjetno naselje u organizaciji četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom SC-u poručujući da neće odustati od štrajka dok se ne potpiše već usuglašeni kolektivni ugovor (KU).