rat u ukrajini

Rusija smrznuto tlo koristi za žestoke napade, ali to ima krvave posljedice

22.01.2024 u 12:03

Bionic
Reading

Rusija je pojačala ofenzivu na prvoj liniji protiv Ukrajine i pritom iskorištava činjenicu da je tlo smrznuto zbog zime kako bi razmjestila oklopna vozila, analiza je britanskog ministarstva obrane

U ažuriranom vojnom obavještajnom izvješću, britansko ministarstvo obrane poručuje da podaci ukrajinskog Glavnog stožera ukazuju na 'stalan porast intenziteta ruske ofenzivne aktivnosti na frontu u posljednja dva tjedna'. No sve češći napadi Rusije dovode do velikih gubitaka u vojnim vozilima i osoblju, priopćilo je ministarstvo obrane, pozivajući se na podatke ukrajinskog Glavnog stožera, prenosi Business Insider.

Od 14. do 18. siječnja podaci sugeriraju da su gubici ruskih vojnih vozila porasli za 88 posto dok su gubici tenkova porasli za 95 posto. Broj ruskih žrtava u tom je razdoblju također porastao za 15 posto, dodaje se. Naprimjer, ruske snage ne prestaju s velikim pješačkim napadima na grad Avdivku, rekao je jedan od ukrajinskih zapovjednika, a prenosi CNN.

'Juriš za jurišom, bez prestanka. Ako ih ubijemo dronovima 40 do 70 dnevno, oni sutradan obnavljaju snage i nastavljaju s napadom', poručio je taj zapovjednik. Rusi se sve više oslanjaju na visokorizične frontalne napade ili napade pješaštvom, kojima pokušavaju nadvladati ukrajinske položaje.

Ruske snage možda pokušavaju maksimalno iskoristiti tvrdu, smrznutu zemlju u oštroj zimi u Ukrajini prije nego što se počne otapati u proljeće i krene sezona blata, a koja je zatekla Rusiju nakon početka invazije u veljači 2022. Brzo otapanje snijega i leda u dijelovima istočne Europe u proljeće stvara gusto blato koje izuzetno otežava putovanje. Rusi to razdoblje zovu rasputica, što se prevodi kao 'razdoblje u kojem ceste prestaju postojati', piše The Guardian.

  • +16
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Sezona blata uzrokuje probleme i Rusiji i Ukrajini, s topništvom i vojnim vozilima zarobljenima u natopljenom, teškom glinenom tlu. Stručnjaci su ranije rekli za Business Insider da bi ukrajinski tenkovi Abrams, koje je dostavio SAD, mogli biti ključni tijekom borbi u sezoni blata.

'Abrams je napravljen za takvo okruženje', rekao je Robert Greenway, bivši pomoćni suradnik u Institutu Hudson. Blato bi moglo postati neprohodno za gotovo svako vozilo, rekao je Greenway, 'ali Abrams je najbolje opremljen da se nosi s tim okruženjem, daleko bolje od bilo kojeg drugog vozila na gusjenicama koje postoji'.