JUNCKEROVE LIJEPE ŽELJE

Šef Europske komisije čestitao Kolindi Grabar Kitarović

14.01.2015 u 08:01

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je u utorak Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsjednicu Republike Hrvatske

"U ime Europske komisije i u moje osobno, veliko mi je zadovoljstvo od srca čestitati na vašoj pobjedi na predsjedničkim izborima. Bili su to prvi predsjednički izbori otkad je Hrvatska članica EU-a", stoji u Junckerovu pismu novoizabranoj predsjednici Grabar Kitarović.

"To je posebno važno imajući u vidu ulogu koju ste imali u pokretanju procesa koji je vodio prema članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Danas dok se pripremate za značajnu i odgovornu dužnost, želio bih izraziti želju za suradnju s vama i s hrvatskom vladom u provedbi naše zajedničke strateške agende za Uniju, usmjeravajući našu pozornost tamo gdje Unija može stvoriti stvarnu razliku poput zapošljavanja, rasta, investicija i konkurentnosti", rekao je, ocjenivši da je to važno za napredak građana Hrvatske ali i svih Europljana.

Novoizabranoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović poslane su čestitke na pobjedi na nedjeljnim predsjedničkim izborima iz Makedonije, Bjelorusije, Gruzije i Azerbajdžana.

"Uvjeren sam da će pod vašim vodstvom Hrvatska nastaviti biti uspješna i igrati svoju konstruktivnu ulogu u stabilnosti i razvoju regije jugoistoka Europe", kaže se u poruci makedonskog predsjednika Gjorgea Ivanova.

On je također izrazio zadovoljstvo razvojem makedonsko-hrvatskih prijateljskih odnosa, kao i vjeru u njihov daljnji napredak, stoji na web stranici lista Republika.

"Siguran sam da će za vašeg mandata Hrvatska, kao dokazani prijatelj Makedonije, nastaviti biti vjerna potpora našim aspiracijama da postanemo dio EU-a i NATO-a i da će dvije zemlje nastaviti doprinositi stabilnosti i napretku regije, kao i jačanju regionalne suradnje", kaže u poruci Ivanov, izražavajući želju za skorim susretom s hrvatskom predsjednicom.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko poslao je također čestitke novoj hrvatskoj predsjednici, izrazivši nadu da će Bjelorusija i Hrvatska proširiti suradnju u različitim industrijama što je temelj za "produktivni razvoj prijateljskih odnosa na korist obje strane", piše agencija BelTA pozivajući se na priopćenje iz ureda tamošnjeg predsjednika.

Gruzijski predsjednik Giorgi Margvelašvili također je uputio čestitke, rekavši da mu je "velika čast iskreno čestitati kao prvoj ženi koja je izabrana na čelo države", kaže se u posebnoj izjavi koju prenose gruzijski mediji.

"Za Gruziju je važno razviti prijateljske odnose s Hrvatskom u smislu politike, ekonomije i kulture. Snažno vjerujem da će pod vašim vodstvom dugoročna suradnja koja postoji između naših zemalja postati jača i razviti se na dobrobit naših naroda", kaže se u izjavi u kojoj se izražavaju "duboko štovanje i najbolje želje" za mir i dobrobit hrvatskog naroda.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev u pismu u kojem čestita Grabar Kitarović kaže da je "uvjeren da ćemo zajednički raditi na razvoju odnosa između Azerbajdžana i Hrvatske, odnosa prijateljstva i suradnje između dvije zemlje i naroda".