tjedan dana kaosa

Škotski premijer podnio ostavku

29.04.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Škotski premijer Humza Yousaf podnio je u ponedjeljak ostavku na mjesto čelnika Škotske nacionalne stranke (SNP), dodatno otvorivši vrata oporbenoj Laburističkoj stranci da ostvari dobar rezultat u Škotskoj na nacionalnim izborima koji se očekuju kasnije ove godine

Yousaf je dao ostavku na čelo SNP-a koji se zauzima za neovisnost nakon tjedan dana kaosa izazvanog njegovim raskidom koalicijskog sporazuma sa škotskim Zelenima. Zatim nije uspio osigurati dovoljnu potporu da preživi glasanje o povjerenju koje se očekuje kasnije ovog tjedna.

"Zaključio sam da se naš odnos s drugim strankama može popraviti samo s nekim drugim na čelu SNP-a", rekao je Yousaf na tiskovnoj konferenciji u Edinburghu. "Zbog toga sam obavijestio nacionalnog tajnika SNP-a o svojoj namjeri da se povučem s mjesta predsjednika stranke i zamolio ga da što prije pokrene proces izbora moje zamjenu." Rekao je da će ostati prvi ministar Škotske dok se ne izabere njegov nasljednik.

Podnijevši ostavku nešto više od godinu dana nakon što je zamijenio Nicolu Sturgeon na mjestu premijerke i čelnice SNP-a, Yousaf je rekao da je vrijeme da netko drugi vodi decentraliziranu škotsku vladu.

Popularnost SNP-a srozala se nakon skandala s financiranjem i prošlogodišnje ostavke Sturgeon na mjesto čelnice stranke, a u stranci je bilo unutarnjih sukoba oko političkog smjera.

Uhvaćen između obrane progresivne politike koalicijske vlade i zahtjeva nekih nacionalista da se odbace reforme rodnih zakona i ponovno usredotoči na gospodarstvo, Yousaf nije mogao pronaći ravnotežu koja bi osigurala njegov opstanak.

SNP gubi potporu javnosti nakon 17 godina na čelu škotske vlade. Ranije ovog mjeseca, tvrtka za ispitivanje javnog mnijenja YouGov rekla je da je Laburistička stranka prestigla SNP u popularnosti uoči parlamentarnih izbora.

Oživljavanje laburista u Škotskoj povećava izazov s kojim se suočava Konzervativna stranka britanskog premijera Rishija Sunaka, koja daleko zaostaje za laburistima u anketama javnog mnijenja diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotski parlament sada ima 28 dana da izabere novog premijera prije raspisivanja izbora, a bivši čelnik SNP-a John Swinney i Yousafova bivša suparnica za čelno mjesto stranke Kate Forbes vide se kao mogući nasljednici. Ako SNP ne uspije pronaći novog čelnika koji bi dobio potporu u parlamentu, održat će se novi izbori u Škotskoj.