nezadovoljni tretmanom

Tisuću islamista marširalo Hamburgom: Kalifat je rješenje!

29.04.2024 u 17:20

Bionic
Reading

Više od 1000 prosvjednika okupilo se u njemačkom Hamburgu kako bi sudjelovali u islamističkim demonstracijama tijekom vikenda, izvijestili su njemački mediji.

Prema njemačkom listu Die Welt, prosvjedi su održani u četvrti Steindamm u Hamburgu u subotu poslijepodne.

Muslimanski prosvjednici nosili su razne natpise podrške islamskom fundamentalizm, a Njemačku su nazvali 'diktaturom vrijednosti' i nosili su razne transparente s natpisima.

Na jednom od znakova pisalo je "Kalifat ist die Lösung", što u prijevodu znači "Kalifat je rješenje".

Prosvjednici su također uzvikivali "Allahu Akbar", što na arapskom znači "Bog je velik". Hamburška policija rekla je za Die Welt da je bilo oko 1100 sudionika.

Prosvjed je navodno organizirala skupina Muslim Interaktiv. Prema društvenim mrežama organizacije, cilj prosvjeda je bio ustati protiv "demonizacije cjelokupnog islamskog načina života u Njemačkoj".

Protesti u Hamburgu uslijedili su u trenutku kada su se antiizraelski prosvjedi intenzivirali diljem svijeta, dok se rat Izraela i Hamasa bliži osmom mjesecu. U SAD-u, prosvjednici na Sveučilištu Columbia, Sveučilištu Harvard, Sveučilištu Teksas u Austinu i drugim školama postavili su šatore na četvorkama svojih sveučilišta u znak solidarnosti s Palestincima.

  • +9
Islamisti marširali Hamburgom Izvor: Profimedia / Autor: Blaulicht-News.de / imago stock&people / Profimedia

Organizaciju Muslim Interaktiv njemački Državni ured za zaštitu ustava smatra ekstremističkom.

Jedan od šefova grupe navodno je Joe Adade Boateng. Prema pisanju Die Welta skupina ima veze s Hizb ut-Tahrirom panislamskom organizacijom koja je zabranjena u Njemačkoj, ali i nizu drugih zemalja.

Njemački političari izražavaju u ponedjeljak zgražanje zbog islamističkih prosvjeda, održanih tijekom vikenda u Hamburgu, na kojima se, uz isticanje antisemitskih parola, tražilo i uvođenje kalifata, a time i šerijatskog prava u Njemačkoj.

'Potpuno je jasno da protiv svih ovih islamističkih aktivnosti država mora nastupiti svim sredstvima koje jedna pravna država ima na raspolaganju', rekao je njemački kancelar Olaf Scholz reagirajući na islamističke prosvjede održane proteklog vikenda u Hamburgu.

Zgražanje nakon islamističkog prosvjeda i zahtjeva za kalifatom u Njemačkoj

Scholz je rekao da vlasti sada moraju ispitati konkretne kazneno-relevantne mjere kako bi bili kažnjeni oni koji su prekršili zakone i protivili se ustavnom poretku Njemačke.

I ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser rekla je, osvrćući se na okupljanje u Hamburgu, kako moraju postojati 'jasne crvene linije' usprkos pravu na okupljanje i iznošenje mišljenja.

'Nije dozvoljeno veličanje terorizma Hamasa, nisu dozvoljeni povici mržnje protiv Židova, nije dozvoljeno nasilje. U slučaju ovakvih kaznenih djela policija mora odlučno reagirati', rekla je Faeser.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann je ukazao na to da bi onima koji ne priznaju ustavni poredak Njemačke trebao biti uskraćeno pravo boravka u Njemačkoj.

'Onaj kojem je draži kalifat od ustavno-pravne države, taj slobodno može iseliti', poručio je Buschmann preko platforme X.

Direktor policijske uprave Hamburg Frank Schnabel obranio se od optužbi da je došlo do propusta kada je dozvoljena subotnja povorka islamista.

'Naš ustav, kada je u pitanju pravo okupljanja i iznošenja mišljenja, dozvoljava prosvjede ekstremista', rekao je Schnabel.

Vlasti u Hamburgu trenutno ispituju je li slogan 'Kalifat je rješenje', s obzirom na to da se istodobno radi i o pozovu na uvođenje šerijatskog prava, koje se kosi s ljudskim pravima, moguće kazneno goniti.