sprema se ofenziva

U posljednjem velikom uporištu Hamasa kriju se četiri brigade: Spremne su...

08.05.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Od početka veljače se u Izraelu raspravlja o mogućoj vojnoj ofenzivi na Rafah na jugu Pojasa Gaze. Sad stvari postaju konkretnije. Izraelska vojska je pozvala stanovništvo istočnog dijela Rafaha da napusti grad. Pogođeno je oko 100.000 ljudi, piše Deutsche Welle

Po navodima izraelske vojske navodno se radi o 'ograničenoj akciji', s ciljem razbijanja Hamasa, koji Zapad i neke arapske zemlje smatraju terorističkom organizacijom. Osim toga pretpostavlja se da se u gradu nalaze neki od Izraelaca koje Hamas drži kao taoce.

Civili bi se trebali skloniti na područje Al-Mawasi, oko 20 kilometara od Rafaha, bliže obali Sredozemnog mora. Tamo se nalazi 'prošireno humanitarno područje' s poljskim bolnicama, šatorima i hranom. Vojska je dalje priopćila da stanovništvo obavještava letcima, vijestima, pozivima i informacijama putem arapskih medija. U travnju se govorilo o oko 40.000 šatora za evakuaciju.

Po navodima Wall Street Journala Izrael namjerava kopnenu ofenzivu na Rafah provesti u više faza, evakuacija bi mogla trajati dva do tri tjedna. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je svojevremeno govorio o oko šest tjedana 'neprekidne borbe' za tu operaciju, prenosi Deutsche Welle.

Izraelska vojska je u 'preciznoj protuterorističkoj akciji vrlo ograničenog obujma' preuzela nadzor nad graničnim prijelazom Rafah.

Prije toga su propali neizravni pregovori s Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze i puštanju na slobodu talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike. Vojna akcija je zato sada nužna i nema alternative, rekao je izraelski ministar obrane Joav Galant, prenose novinske agencije.

Izraelski saveznici kao SAD upozoravaju Izrael da odustane od ofenzive. U prenapučenom gradu su i stotine tisuća izbjeglica iz drugih dijelova Pojasa Gaze, stanje ljudi je tamo već sad katastrofalno.

Humanitarno stanje je već sad loše

Više od 80 posto stanovništva Pojasa Gaze je prema procjenama Ujedinjenih naroda u bijegu. Od oko 2,3 milijuna stanovnika spas je u Rafahu potražilo do 1,4 milijuna nakon što je izraelska vojska zauzela sjeverni dio Pojasa. Rafah je tako trenutno najnapučeniji grad u Pojasu Gaze.

  • +5
Izraelski napad na Rafu / Rafah Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Izbjeglički logori oko Rafaha su puni, nedostaje hrane, lijekova, pitke vode. 'Humanitarno stanje u Gazi je nevjerojatno loše', izjavila je jedna predstavnica američke ustanove za razvojnu pomoć USAID. Na jugu Pojasa Gaze četvrtina stanovništva je u katastrofalnom položaju što se tiče prehrane, osobito su pogođena djeca.

I glasnogovornik UN-ove organizacije za pomoć djeci UNICEF James Elder upozorio je nedavno u britanskim novinama Guardian na moguće posljedice. 'Rafah bi implodirao', rekao je on u vei s mogućom ofenzivom. 'Posljedice bi bile katastrofalne: jer Rafah je grad djece.' Oko 600.000 djevojčica i dječaka sklonilo se tamo. Nema sigurnog mjesta kamo bi oni mogli pobjeći. Osim toga je Rafah glavno mjesto za dostavu humanitarne pomoći.

Zašto je Rafah tako važan Izraelu?

Rafah se smatra posljednjim velikim uporištem islamističke terorističke organizacije Hamasa, koja je 7. listopada 2023. izvela masakr u Izraelu i otela oko 240 osoba.

Izrael pretpostavlja da se četiri Hamasove brigade od nekadašnjih 24 trenutno skrivaju u Rafahu ili ispod njega. Zato smatra presudnim razbiti njih kako bi konačno uništio Hamas.

Borbena snaga Hamasa je nakon više od sedam mjeseci rata s Izraelom oslabljena, ali ta teroristička organizacija nije vojno poražena. Istina, broj raketnih napada na Izrael je jako smanjen, ali Hamas i dalje raspolaže velikim brojem raketa i dronova. Bivši pripadnik izraelske vojne tajne službe Michael Milshtein, koji danas kao znanstvenik radi na Centru Moshe Dayan Sveučilišta u Tel Avivu, procjenjuje da je Izrael do travnja uništio 70 do 80 posto Hamasovog arsenala oružja.

  • +14
Hamasovo naoružanje Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako se opskrbljuje stanovništvo?

Nejasno je kako bi u slučaju kopnene ofenzive na Rafah trebalo biti opskrbljivano stanovništvo, koje je ionako u teškom položaju. Dok saveznici upozoravaju Izrael na moguću katastrofu, vojni glasnogovornik je izjavio da će opskrba stanovništva humanitarnom pomoći biti neometano nastavljena za vrijeme akcije. To je, po njegovim navodima, moguće različitim rutama na području uz obalu, primjerice preko izraelske luke Aschdod, koja je oko 30 kilometara sjeverno od Pojasa Gaze.

Izraelski granični prijelaz Kerem Schalom u nedjelju je privremeno zatvoren za humanitarne transporte nakon Hamasovog napada. Militantno islamistički Hamas je na taj prijelaz ispalio rakete i pritom ubio četiri izraelska vojnika.

Sjedinjene Države u međuvremenu ispred sjeverne obale Pojasa Gaze prave provizornu luku, radovi su gotovo završeni. Luku nadzire oko 1.000 američkih vojnika, a u nju bi trebali pristajati brodovi s humanitarnom pomoći.

Kakve su reakcije?

Hamas govori o 'opasnoj eskalaciji koja će imati posljedice'. Po izraelskim navodima Hamas je svoje borce već pripremio i opskrbio ih hranom i oružjem. SAD se i dalje nada mirnom rješenju. Šef američke tajne službe CIA-e William Burns namjerava se po medijskim navodima zauzeti za nagodbu. Već prije više mjeseci je SAD kritizirao planove kopnene ofenzive na Rafah, a sadašnje ograničene napade na neke dijelove Rafaha ne smatra početkom velike kopnene ofenzive. I njemačko ministarstvo vanjskih poslova je upozorilo na moguću 'humanitarnu katastrofu koja se nazire'.

Susjedni Egipat strahuje da će brojne izbjeglice iz Rafaha doći na egipatski Sinaj. Po navodima egipatske televizije Al-Kahera napad Hamasa na izraelski granični prijelaz Kerem Schalom odveo je pregovore u slijepu ulicu. Televizija se poziva na visoki neimenovani izvor. Prema navodima toga izvora, pregovarači će pokušati spriječiti eskalaciju.