značajan uspjeh

Ukrajina prvi put uspjela vozilima probiti zastrašujuće ruske 'zmajeve zube'

22.09.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Čini se da je Ukrajina značajno napredovala kroz zastrašujuću rusku protutenkovsku obranu, poznatu kao 'zmajevi zubi', rekli su brojni vojni analitičari, reagirajući na snimke koje prikazuju borbena vozila pješaštva Stryker i Marder kako prolaze pored ruske obrane

Napredovanje označava značajan pomak za ukrajinske snage u regiji Zaporižja. George Barros, vodeći analitičar geoprostornih obavještajnih podataka s Instituta za proučavanje rata (ISW), u četvrtak je na društvenim mrežama podijelio video koji pokazuje probijanje ukrajinskih snaga. Barros je geolocirao napad u blizini sela Verbove, što je jedan od smjerova u kojima napreduju ukrajinske snage. Ključno je to, smatra on, što snimke pokazuju ukrajinska vozila iza linija ruske obrane.

'Još se ne može sa sigurnošću reći da je Ukrajina probila ovaj dio ruske linije jer nije probijena posljednja vidljiva crta obrane u tom području', napisao je ISW na X-u, platformi koja je nekada bila poznata kao Twitter.

'Ali', nastavio je ISW, 'sposobnost da se oklopna vozila provedu i kroz najjaču rusku obranu s namjerom da ih se zaustavi i da se njima upravlja u blizini pripremljenih ruskih obrambenih položaja znak je napretka u ukrajinskoj protuofenzivi.' Komentar ISW-a navodi da snimka pokazuje kako je ukrajinski proboj ruskih obrambenih linija bio dovoljno velik da omogući oklopnim vozilima da krenu naprijed te sugerira da je Kijev uspio obuzdati topništvo Moskve.

'Ovi mali taktički koraci mogu biti početak većeg i značajnijeg napretka', naveo je ISW, ali je upozorio da je 'prerano davati prognoze.' Rob Lee, obrambeni analitičar, također je komentirao video i rekao da se čini da prikazuje ukrajinsku elitnu 82. zračno-jurišnu brigadu. Ova brigada, koja se sastoji od 2000 vojnika, prethodno je bila u pričuvi, ali se pridružila protuofenzivi u kolovozu. Ukrajinsko pješaštvo posljednjih tjedana uspjelo je napredovati duž takozvane Surovikinove linije.

  • +17
Ilustrativna galerija/Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Linija Surovikin, koja se proteže preko okupiranog teritorija u južnoj i istočnoj Ukrajini, složen je sustav ruskih obrambenih utvrda i prepreka koje uključuju protuoklopne jarke, betonske piramide poznate kao 'zmajevi zubi' i rovove. Čini se da su Strykeri i Marderi prvi uspjeli napredovati kroz sve te prepreke. Oklopna borbena vozila Stryker američke proizvodnje svestrani su sustavi s osam kotača koji su ranije ove godine poslani u Ukrajinu. Njemačka borbena vozila pješaštva Marder, koja podsjećaju na lake tenkove i mogu prevoziti do šest osoba, isporučena su nekoliko mjeseci kasnije.