GOZBA ZA DIONIČARE

Godina rekordnih dividendi: Provjerili smo tko je najbolje prošao na Zagrebačkoj burzi

03.05.2024 u 05:58

Bionic
Reading

Ovih dana na dnevnom redu dobrostojećih kompanija je raspodjela prošlogodišnje dobiti. Provjerili smo koliko dobiti kompanije planiraju isplatiti vlasnicima te koje dionice nose najveću zaradu u odnosu na uloženi novac

Sudeći po dosadašnjim objavama prijedloga i donesenim skupštinskim odlukama, velika većina kompanija povećat će isplate dioničarima kroz redovne i izvanredne dividende.

Izdašnije isplate omogućili su im odlični poslovni rezultati iz prošle godine, ali i nastavak povoljnih trendova. Povoljna okolnost je i izostanak poreza na ekstraprofit, koji su prošle godine morale platiti najuspješnije kompanije.

Najveći dobitnici dioničari Croatia osiguranja

Najveći razlog za zadovoljstvo ove godine imaju dioničari Croatia osiguranja. Redovna dividenda koja stiže u kolovozu povećana im je gotovo osam puta (s 14,86 na 116,37 eura), a u ožujku im je već isplaćena izvanredna dividenda iz zadržane dobiti u visini od 151,27 eura.

Bogata povišica smiješi se dioničarima četiri kompanije s rastom dividende većim od 100 posto. Zahvaljujući rekordnim rezultatima, Jadranski naftovod je najavio povećanje dividende s 11,52 na 30,95 eura. Među istaknutim dobitnicima su i dioničari Ericssona Nikole Tesle, kojima će na račun sjesti 15 eura po dionici, dok su lani dobili skromnih šest eura. Izvanredni poslovni rezultati lansirali su dividendu Končar D&ST-a s prošlogodišnjih 13,74 na ovogodišnjih 31,75 eura. Među hotelijerima prednjači tvrtka Hoteli Imperial s rastom dividende od 124 posto (s 2,07 na 4,63 eura).

Uz Jadranski naftovod, još jedna kompanija u većinskom državnom vlasništvu najavila je lavovsku dividendu. Riječ je o ACI-ju, najvećem lancu marina na Mediteranu, koji će ove godine dioničarima isplatiti 18,39 eura po dionici dok je lani dividenda iznosila 9,57 eura.

Rekordna povišica dioničarima HT-a

Rekordna povišica očekuje i dioničare Hrvatskog Telekoma. Ove godine HT je za dividendu namijenio 1,53 eura po dionici, što je 39 posto više nego lani. Najveća dividenda u zadnjih 11 godina bit će isplaćena 20. svibnja svim dioničarima koji su upisani u SKDD-u na dan 13. svibnja. Za isplatu dividende ide 119,3 milijuna eura, odnosno 95,3 posto dobiti iz prošle godine.

Od početka godine veći porez na dividendu

Dividende se iskazuju u bruto iznosu, a isplaćuje se neto iznos umanjen za porez.

Poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine porezno opterećenje na prihode od kapitala pojačano je s obzirom na to da je porezna stopa povećana s 10 na 12 posto. Treba naglasiti da su maksimalni rast poreznog opterećenja (20 posto) pretrpjeli dioničari s prebivalištem u lokalnim jedinicama koje nisu imale prirez.

S druge strane, dioničarima koji su ranije plaćali prirez porezno opterećenje je manje poraslo s obzirom na njegovo ukidanje.
 

Benefit dioničarima HT-a osiguran je i kroz kontinuiran program otkupa vlastitih dionica, kojim se, nakon povlačenja vlastitih dionica iz opticaja, razmjerno povećava udjel dioničara u temeljnom kapitalu.

Na listi isplatitelja dividende našla se i Hrvatska poštanska banka. No riječ je o dividendi iz dobiti za 2022. godinu izglasanoj prošle godine s datumom isplate u lipnju. Prijedlog za raspodjelu bogate dobiti iz 2023. još nije donesen.

Solidne dividende smiješe se i dioničarima vodećih hotelijerskih kompanija nakon još jedne uspješne turističke sezone.

Uprava Adris grupe, u čijem sastavu posluje rovinjska Maistra, predložila je isplatu 2,57 eura za svaku redovnu i povlaštenu dionicu, a to je 0,38 eura više nego prošle godine.

  • +2
Hrvatski Telekom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Promo/HT

Uprava Valamar Riviere odlučila je pojačati dividendu za 0,02 eura, na 0,22 eura po dionici, a novac će sjesti na račune dioničara 24. svibnja.

Od ostalih hotelijera, povećanu dividendu su najavili i biogradska Ilirija (0,70 eura) i pulska Arena Hospitality Group (0,75 eura). Nižu dividendu nego lani najavila je Plava laguna.

Zbog 'sušne poslovne godine' bez dividendi ove godine ostaju dioničari brodarskih kompanija, a zbog slabijih poslovnih rezultata isplatu dioničarima će smanjiti nekretninske kompanije Stanovi Jadran i Primo Real Estate te IT tvrtka Span.

Nešto nižu dividendu nego lani isplatila je Zagrebačka banka, ali riječ je i dalje o iznimno visokoj novčanoj nagradi koja donosi odličan prinos.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Najisplativije dionice Croatia osiguranja i Zagrebačke banke

Kada je riječ o tekućim prinosima koji mjere isplativost ulaganja, postoje značajne razlike ovisno o trenutku isplate dividende i budućim očekivanjima ulagača. Trenutno najbolji omjer dividende i tržišne cijene nudi dionica Croatia osiguranja. Riječ je o prinosu višem od 20 posto, ali treba voditi računa o tome da je izvanredni dio dividende već isplaćen i malo je vjerojatno da će se ponoviti naredne godine. Međutim, kada se uzme u obzir samo redovna dividenda koja dolazi na naplatu u kolovozu, tekući prinos iznosi iznimno visokih 12 posto.

Natprosječni tekući prinos (8,36%) nudi dionica Zagrebačke banke, unatoč smanjenju dividende u odnosu na prošlu godinu.

Zahvaljujući osjetnom rastu dividende, porasla je isplativost ulaganja u dionice Ericssona Nikole Tesle. Kupnja dionice po trenutnoj cijeni nosi tekući prinos od 7,5 posto.

Rast dividendi povećao je atraktivnost dionica Hrvatskog Telekoma, Adrisa i Valamar Riviere. Tekući prinosi ovih blue chip dionica kreću se u rasponu od 4,25 do 4,45 posto.

Treba naglasiti da je dividendni prinos podložan naglim promjenama ovisno o kretanju cijene dionice i trenutku isplate dividende. Tekući prinos pokazuje očekivani povrat ulaganja, uz uvjet da cijena i dividenda ostanu nepromijenjene. Stoga investitori trebaju pratiti poslovne rezultate i dividendnu politiku tvrtke da bi procijenili budući prinos i donijeli informirane investicijske odluke.