IMENOVANA KOMISIJA

Tko su ljudi koji će pomilovati zatvorenike u ime predsjednice RH?

17.07.2015 u 11:03

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je Komisiju za pomilovanja, a popis članova objavljen je i na njenoj web stranici. Predsjednikom Komisije imenovan je profesor Davor Derenčinović, dok je tajnik Ivica Tolušić

Uz Derenčinovića kao predsjednika, članovima su imenovani Miroslav Šumanović, dr. sc. Damir Primorac, Marijan Hranjski, Mirjana Kralik, prof. dr. sc. Eduard Kunštek i mr. sc. Ivica Tolušić.

Davor Derenčinović ugledni je pravni stručnjak, predstojnik Katedre za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. Derenčinović često daje pravna mišljenja o aktualnim kaznenim procesima koji zaokupljaju hrvatsku javnost, a pravno mišljenje od njega je zatražilo i Državno odvjetništvo u postupku protiv Josipa Perkovića na Županijskom sudu u Zagrebu.

Miroslav Šumanović je poznati odvjetnik i bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. Bio je član odvjetničkog tima koji se s udrugom Grozd na Ustavnom sudu izborio za ukidanje modula o spolnom odgoju.

Damir Primorac mlađi je brat bivšeg ministra i predsjedničkog kandidata Dragana Primorca. Tog bivšeg suca bivša ministrica Ana Lovrin dva puta je odbila postaviti za predsjednika splitskog Županijskog suda. Primorac je danas odvjetnik i u posljednje vrijeme zastupao je, primjerice, austrijski Strabag i Skladgradnju Slavena Žužula u upravnom sporu vezanom uz most Čiovo.

Marijan Hranjski bivši je tužitelj iz bivše države, od 1994. bio je i glavni državni odvjetnik, a kasnije i sudac Vrhovnog i Ustavnog suda.

Mirjana Kralik bivša je prekršajna i županijska sutkinja koja je u novinske stupce 'upala' kada je obrana bivšeg premijera Ive Sanadera zatražila od MInistarstva pravosuđa da obavi nadzor njenim radom jer je na rješenju kojim su odbijene žalbe Mirjane Sanader o blokadi imovine upisala krivi datum.

Eduard Kunštek dekan je riječkog Pravnog fakulteta i član Državnog sudbenog vijeća.

Ivica Tolušić policijski je kadar, a u policiji radi od 1991. bio je na čelu nekoliko policijskih uprava, od sisačko-moslavačke, zagrebačke, virovitičko-podravske i splitsko dalmatinske, a jedno vrijeme bio je i na čelu OKC-a.