odabrali stručnjaci

Povoljne i lake za održavanje: Ove lijepe trajnice najbolji su dodatak vrtu

30.03.2024 u 14:29

Bionic
Reading

I dok su neke biljke iznimno zahtjevne za uzgoj te je potrebno puno financijskog i vremenskog ulaganja u njihov rast, druge su iznimno jednostavne za održavanje, a pritom i - povoljne

Ulaganje u raskošne ruže i tulipane ima svojih čari, no ako ste u potrazi za načinom da obogatite vrt novim trajnicama bez prevelikih troškova i brige o održavanju, stručnjaci su izdvojili nekoliko sorti koje se iz sezone u sezonu pokazuju kao pun pogodak.

'Sadnjom trajnica uštedjet ćete i na novcu i na vremenu jer je riječ o biljkama u koje načelno treba malo investirati. No nisu sve trajnice iste. Uvijek savjetujem odabir onih koje iznimno lijepo cvatu iz godine u godinu', rekla je Blythe Yost, krajobrazna arhitektica.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ističe da su osobito dobar odabir trajnice koje traju desetljećima, ali nisu previše zahtjevne, tako da o njima ne trebate puno razmišljati ili kupovati razna gnojiva bez kojih određene sorte ne mogu preživjeti.

To ih čini pogodnim odabirom za početnike u uzgoju bujnog vrta, kao i za osobe koje su često na putu ili sade biljke oko vikendice, što znači da nisu u mogućnosti iz dana u dan brinuti se o sadnicama.

'Biljke poput božura i irisa lako će živjeti i 50 godina ako ih ne oštetite pretjeranim orezivanjem, presađivanjem i sličnim štetnim postupcima', pojašnjava Yost.

Osim božura, jedne od najdugovječnijih trajnica, a samim time i isplativog odabira za sadnju, stručnjakinja je istaknula veliku vrijednost sibirske i afričke perunike. Tvrdi da će one lako rasti i uz vrlo malo pažnje.

'Sve perunike, uključujući one koje ponovno cvjetaju, potrebno je razmnožiti svakih nekoliko godina da bi se pospješilo cvjetanje, ali one će živjeti i bez dodatne pažnje. Biljke kao što su coreopsis (djevojačko ili carevo oko) i gorka metvica imaju kraći životni vijek, ali možete ga produljiti adekvatnim razmnožavanjem.'

Osim ovih sorti, koje su dostupne po pristupačnim cijenama, stručnjakinja poručuje da je prilikom odabira trajnica važno obratiti pozornost na duljinu cvata kako biste sadili one koje će vam što dulje unositi živahne boje u vrt.