POVIJESNI USUD

Josip Perković - put u izolaciju ili lustraciju?

18.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Sankcije na vratima Hrvatske i oboren još jedan neslavni rekord: niti jedna nova članica Europske unije nije uspjela u nešto više od dva mjeseca od priključenja navesti Europsku komisiju da pokrene mjere protiv nje. Bugarska i Rumunjska su dan-danas izvan Schengena, ne zbog nečeg sličnog slučaju Perković, nego zbog korupcije. 'Mi smo dosada bili blizu ovakvoj situaciji kada su na tapetu bila izručenja ljudi koje je tražio Haški sud', kaže povjesničar Ivo Banac, dok njegov kolega Hrvoje Klasić podsjeća na sredinu 90-ih, kada Hrvatska nije imala sankcije, no nije se mogla pohvaliti brojnim prijateljima na međunarodnoj sceni

I Bugari odustali od procesuiranja za ubojstvo Markova

'Većina istočnoeuropskih zemalja prošla je kroz slične procese.Lustracija nije svugdje dosljedno provedena. U, recimo, Poljskojlustracija nije odrađena do kraja', kaže Banac. Situacija je u Bugarskojslična kao kod nas. Nakon 35 godina od jednog od najpoznatijihhladnoratovskih atentata, ubojstva bugarskog disidenta u egzilu GeorgiaMarkova otrovanim vrhom kišobrana na londonskom mostu Waterloo, Bugarskazatvara slučaj jer nema čak niti osumnjičenika te nastupa zastara iakomnogi govore kako nije teško doći do odgovornih za njegovo ubojstvo.

'Nismo mi ptičji rezervat… Neće s nama nitko pod brisati', poručio je danas premijer Zoran Milanović javnosti, u trenutku kada nam se sjekira već opasno ljulja nad glavom. Banac naglašava kako je ipak nagla obrana hrvatskog suvereniteta selektivna jer je očito da je 'Perković važniji za ovu vladu nego što je to bio Ante Gotovina za prethodne vlade'.

Ovo što se događa, pojašnjava, u dva smisla može biti presedan. Ako u nekoliko dana premijer i Vlada ne promijene ovaj zakon, i to ne s nekakvom odgodom do ljeta, bit će sigurno sankcija. Drugo, bit ćemo prva zemlja koja je takve sankcije zaradila u tako kratkom roku, što će, smatra Banac, 'ostaviti trajni žig na našoj vjerodostojnosti'. 'Netko tko nas do ovog može dovesti je krajnje neodgovoran te dovodi u pitanje održivost ove vlade', dodaje Banac.

Banac kaže da se Hrvatska nije u potpunosti 'dekomunizirala', da u Hrvatskoj nikada nije bilo političke volje da se masovni zločini i političke likvidacije iz vremena komunizma procesuiraju. Mi doduše imamo sada pluralnu demokraciju, no nitko ne pokušava objasniti zašto ju nismo imali od 1945. do 90-ih. To je nešto što nas je dubinski odredilo i krivo usmjerilo niz generacija, smatra.

Povjesničar Hrvoje Klasić
pak smatra kako je cijela strka oko 'lex Perković' isključivo stvar pravnih okvira te kako tu nije riječ o ikakvom presedanu. 'Hrvatska je već bila u svojevrsnoj izolaciji u određenim situacijama. Sredinom 90-ih nije bilo prijatelja u političkom smislu. Hrvatska je bila izolirana, iako ne pod sankcijama kao Srbija, ali nije da smo bili poželjna destinacija i poželjan politički partner', pojašnjava Klasić.

Kaže kako se svaki zločin treba sankcionirati te napominje da niti Nijemci nisu bili baš ažurni i kaznili sve odgovorne za Holokaust i sve što se događalo od 1933. do 1945.

'Stvorila se percepcija da se štiti zločine u ime politike. Ne vidim razloga zašto bi to činila vlast u kojoj su mladi ljudi. Tu nema političkog skrivanja. Ja mislim da Perković može otkriti više podataka iz 90-ih nego onih iz 70-ih i 80-ih', zaključuje Klasić.