SINDIKAT NOVINARA

SNH: 'Cilj jačanje socijalnog dijaloga i pregovori o nacionalnom kolektivnom ugovoru'

06.05.2024 u 11:58

Bionic
Reading

Glavni ciljevi Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i dalje su jačanje socijalnog dijaloga, otvaranje pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru (NKU) te pregovori na razini medijskih kuća, a u prošloj godini napravljeni su neki pozitivni koraci, zaključeno je na Skupštini SNH-a

Vezano za nacionalni kolektivni ugovor, SNH zajedno sa Sindikatom grafičara i medija inzistira na otvaranju socijalnog dijaloga o nekoliko bitnih tema, istaknuto je na 36. Skupštini Sindikata novinara Hrvatske, održanoj u subotu u Novinarskom domu u Zagrebu, priopćeno je u ponedjeljk iz SNH-a.

Prioritet je kolektivno pregovaranje, no, kažu iz SNH-a, otvorili smo razgovore i o zaštiti sigurnosti novinara i o problemima plasiranja medijskih sadržaja na velikim platformama.

"Uspostavili smo ponovno kontakt s HUP-UNI i vjerujemo u nastavak razgovora", dodaje u priopćenju predsjednica SNH-a Maja Sever.

Do postizanja nacionalnog kolektivnog ugovora aktivnosti SNH i dalje će ići u smjeru očuvanja tri postojeća kolektivna ugovora na razini medijskih kuća (HRT, Hina, Novi list), ali i usmjeravanje aktivnosti na potpisivanje novih kolektivnih ugovora na razini medijskih kuća, ističu iz SNH-a.

Ocjenjuju da je važan iskorak otvaranje pregovora u HANZA MEDIJI d.o.o. gdje SNH surađuje sa Sindikatom grafičara i medija.

'Suočeni s novom situacijom poslovnih spajanja, poput onih između Novog lista i Glasa Istre s Glasom Slavonije, pokušavamo pronaći načine jačeg povezivanja podružnica radi zaštite svih radnika i pripremiti se za obranu kolektivnog ugovora. Jedan od preduvjeta za ostvarenje NKU-a je povećanje broja članova i podružnica SNH', jer, ističu iz sindikata, njihova snaga leži u brojnosti i solidarnosti.

Naglašavaju i važnost širenja utjecaja sindikata.

'Važan korak je osnivanje podružnice SNH na N1 televiziji što je', ocjenjuju iz SNH-a, točka preokreta na hrvatskoj medijskoj sceni. kažu kako je ta podružnica SNH 'prva organizacija sindikata osnovana na nekoj komercijalnoj televiziji međunarodne medijske korporacije United Media, vodeće u jugoistočnoj Europi'.

Ocjenjuju i da je potrebna veća zaštita atipičnih (freelance) novinara. Najavljuju da je SNH biti i nacionalni domaćin Festivala novinarstva i medijske pismenosti Voices u veljači 2025. godine.