Portarata

U Puli na Praznik rada položeni vijenci palim radnicima 1920. godine

01.05.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine, na Trgu Portarata obilježen je 1. svibanj - Međunarodni praznik rada

U ime Grada Pule, okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul koji je podsjetio kako je na tom mjestu četvero Puležana poginulo u demonstracijama tražeći svoja radnička prava.

Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza, imena su četvero drugova koji su 1920. godine ovdje na Portarati izgubili život u sukobu s vojskom, podsjetio je pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac.

Dodao je kako se „danas povijest pojednostavljuje, pogotovo s pozicija desnog ekstremizma, bez obzira u kojoj državi živjeli ili bili na vlasti“.

O stanju u društvu i radničkim pravima govorio je županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić.

„Pored nepravdi radnicima ranijih godina, teško je zaposliti domaće ljude koji i dalje ne vjeruju hrvatskim poslodavcima, kazao je i dodao „mi sindikati, borimo se za domaće radnike, ne strance“.

„Bez uvrede, mi služimo domaćim radnicima, ne stranima. Nemamo mladih, koji nezadovoljni, čim završe fakultet ili bilo kakvu školu idu 'trbuhom za kruhom' u strane zemlje tražiti bolje uvjete rada i života“, kazao je Buršić, upitavši se što mogu u Hrvatskoj, pored visokih cijena nekretnina? Ne mogu kupiti niti stan i jesu li uopće sigurni da će uspjeti raditi i zarađivati kako bi otplatili rate stana“, rekao je Buršić.

  • +28
Polaganje vijenaca u Puli Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX