zajedničko priopćenje

Zemlje AUKUS-a razmatraju suradnju s Japanom kroz taj pakt

08.04.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Velika Britanija, Sjedinjene Države i Australija razmatraju suradnju s Japanom na projektima naprednih sposobnosti kroz njihov sigurnosni pakt AUKUS, objavile su tri zemlje u zajedničkom priopćenju u ponedjeljak.

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida vjerojatno će dodatno razgovarati o toj temi na sastanku u Washingtonu u srijedu. Izvor upoznat s razgovorima rekao je da je AUKUS, osnovan 2021., dio napora da se suzbije sve veća moć Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Prvi stup AUKUS-a dizajniran je za isporuku jurišnih podmornica na nuklearni pogon u Australiju. U priopćenju se ne predlaže da Japan bude uključen u ovaj dio pakta.

Drugi stup usmjeren je na pružanje naprednih mogućnosti i dijeljenje tehnologija u nizu područja, što uključuje kvantno računalstvo, umjetnu inteligenciju i kibernetičku tehnologiju.

"S obzirom na snagu Japana i njegova bliska bilateralna obrambena partnerstva sa sve tri zemlje, razmatramo suradnju s Japanom na projektima naprednih sposobnosti AUKUS Pillar II", navodi se u priopćenju koje je objavila britanska vlada.

Priopćeno je da su članovi AUKUS-a već dugo bili jasni u namjeri da uključe i druge zemlje u drugi stup, kao i da će pritom uzeti u obzir čimbenike kao što su tehnološka inovacija, financiranje, industrijska snaga, sposobnost odgovarajuće zaštite osjetljivih podataka i informacija te utjecaj na promicanje mira i stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji". 

Kina je ocijenila da je AUKUS opasan i upozorila da bi taj pakt mogao potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Japanski glavni tajnik kabineta Yoshimasa Hayashi rekao je ranije da u ovom trenutku ništa još nije odlučeno glede suradnje s AUKUS-om.