simon thomas

Britanci za novog veleposlanika u Hrvatskoj šalju stručnjaka za protuterorizam koji je karijeru počeo u 'ruskom odjelu'

26.01.2021 u 12:49

Bionic
Reading

Simon Thomas imenovan je novim veleposlanikom Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Hrvatskoj. U Zagrebu će u srpnju naslijediti Andrewa Dalgleisha, kojemu istječe četverogodišnji mandat. Thomas će biti prvi britanski veleposlanik u Hrvatskoj poslije velike promjene koja je stigla nakon što je ta zemlja s prvim danom ove godine u potpunosti raskinula veze s Europskom unijom u procesu poznatom pod imenom Brexit

Thomas je karijerni diplomat te ekspert na polju sigurnosti i protuterorizma, ujedno časnik Reda Britanskog Carstva (Most Excellent Order of the British Empire). Riječ je o viteškom odlikovanju britanske monarhije koje se dodjeljuje vojnicima i civilima za promicanje znanosti, umjetnosti, kulture, volonterski i humanitarni rad te javno, vojno ili civilno djelovanje. Thomas je svoje odlikovanje dobio 2018. godine za zasluge u vanjskoj politici.

Prema službenoj biografiji objavljenoj na službenim stranicama britanske vlade, Thomasu će Hrvatska biti prva veleposlanička dužnost.

U diplomaciju Ujedinjenog Kraljevstva ušao je 1997. godine, nakon što je diplomirao ruski jezik i književnost na Sveučilištu u Birminghamu. Kasnije je na Kraljevskom koledžu u Londonu magistrirao međunarodnu sigurnost i strategije.

Prva dužnost u karijeri bila mu je u ruskom odjelu ministarstva vanjskih poslova, a potom je otišao u Varšavu na dužnost drugog tajnika u veleposlanstvu Ujedinjenog Kraljevstva u Poljskoj.

Uslijedio je posao u diplomatskoj misiji Ujedinjenog Kraljevstva pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i britanskom predstavništvu pri Europskoj uniji prije nego što vratio kući, u London, te je radio u vladinu odjelu za protuterorizam. Godine 2003. vraća se tamo gdje je i započeo karijeru, u ruski odjel ministarstva vanjskih poslova, a potom opet, nakon dvije godine, ide u New York, ali ovaj put na mjesto prvog tajnika britanske diplomatske misije pri Ujedinjenim narodima.

Zatim je unaprijeđen u zamjenika šefa misije u britanskom veleposlanstvu u Buenos Airesu u Argentini, u kojem je ostao više od tri godine. Nakon još jednog imenovanja u Velikoj Britaniji na dužnost šefa odjela za obavještajnu politiku pri ministarstvu vanjskih poslova ponovno je zauzeo mjesto zamjenika šefa misije, ovaj put u britanskom veleposlanstvu u Harareu u Zimbabveu, u kojem je proveo više od dvije godine tijekom kojih je svjedočio i padu dugogodišnjeg diktatora Roberta Mugabea.

Posljednju godinu proveo je učeći hrvatski kako bi se što bolje pripremio za dužnost. Oženjen je i ima dvoje djece.

Thomas se oglasio na Twitteru napisavši da je presretan zato što je imenovan sljedećim britanskim veleposlanikom u Hrvatskoj. Raduje se upoznavanju Hrvatske i njezinih ljudi te produbljivanju velikog prijateljstva između naše dvije zemlje. Još uvijek aktualni veleposlanik također na Twitteru poručio je svom nasljedniku da se pripremi za jedan od najboljih poslova koje je mogao poželjeti.